În Moldova, de aproape 2 luni preţul carburanţilor s-a mărit continuu, zi de zi

15 Iunie 2022, 12:28
Redacţia PiataAuto.md
ANRE a anunţat azi noi majorări de preţuri la carburanţi, valabile pentru ziua de mâine. De mâine benzina se mai scumpeşte cu 0,04 lei, iar motorina cu 0,27 lei, iar astfel un litri de benzină va costa 33,90 lei, iar un litru de motorină — 31,94 lei. Am ajuns, deci, la situaţia în care un litru de benzină s-a apropiat de 34 lei, iar un litru de diesel de 32 lei. Partea curioasă e că la bursele internaţionale preţul s-a stabilizat cam de o săptămână, în prezent fiind într-o uşoară scădere. În Moldova, însă, preţul stabilit de ANRE a continuat să crească în continuu timp de aproape 2 luni la benzină şi aproape o lună la motorină.
Zi de zi, în zilele de lucru, ANRE anunţă noi preţuri plafon la carburanţi pentru ziua următoare, iar vinerea — pentru următoarele trei zile. Preţuri sunt formate din cotaţia medie Platts pe ultimele două săptămâni, plus marja comercială, accize şi taxe. Analizând preţul la benzină, anunţat de ANRE, constatăm că ultima cifră în scădere a fost anunţată la 19 aprilie! Atunci preţul anunţat la benzină era de 26,73 lei/litru, în scădere cu 0,03 lei faţă de ziua anterioară. Iar de la 19 aprilie până la ziua de azi inclusiv, ANRE a anunţat doar preţuri în creştere, în fiecare zi. Apropo, de atunci şi până azi diferenţa de preţ în urma acestor scumpiri la benzină e de +7,17 lei/litru!
Foto: Evoluţia preţului la benzină în Moldova. Sursa grafic: ANRE

La motorină în mai au avut loc reduceri de preţ faţă de benzină, după ce în martie dieselul a depăşit în preţ benzina în mod anormal. Astfel, la 26 mai a fost ultima zi când ANRE a anunţat un preţ în scădere pentru motorină, de 27,14 lei, cu 0,01 lei mai puţin decât ziua anterioară. De atunci şi până azi preţurile anunţate de ANRE doar au crescut, diferenţa dintre preţul actual şi cel de la 26 mai fiind de +4,80 lei/litru, în decursul de mai puţin de o lună.
Pentru corectitudine deplină, trebuie să menţionăm că şi tendinţa la cotaţiile internaţionale a fost una de creştere în raport similar în această perioadă. Doar că acele cotaţii mai variază spre scumpiri şi reduceri de preţ, stabilizări. În Moldova, însă, formula actuală de calcul aplicată de ANRE a făcut ca într-un interval atât de lung de timp să nu existe nici măcar o ieftinire de preţ, doar scumpire constantă.
0
3,218
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!