Maşina japoneză desăvârşită de cândva, care şi-a urmat proprietarul din SUA în Europa: o Acura Legend, scoasă la vânzare în Portugalia

17 Iunie 2022, 22:47
Redacţia PiataAuto.md
Da, japonezii produceau maşini fascinante în anii 80 şi 90, fiind perioada în care mărcile din Japonia au cucerit cei mai mulţi fani noi în alte părţi ale lumii. A fost şi perioada în care maşinile fără pretenţii premium veneau uneori atât de bine dotate, încât la un moment dat următorul pas logic a fost apariţia unor mărci premium, precum Lexus sau Acura. Ei bine, azi vorbim despre o Acura Legend, o maşină cumpărată cândva în SUA de către un portughez stabilit cu traiul acolo, iar când acesta a revenit în Portugalia, a fost atât de ataşat de ea, încât şi-a importat-o în ţara sa.
E o Acura Legend Coupe în cea de-a doua generaţie. E generaţia care a crescut simţitor în dimensiuni faţă de prima, obţinând un statut de model mare, şi luxos, desăvârşit în gama Acura, depăşit doar de către Acura NSX, care era o maşină cu totul aparte. Dar această generaţie Legen a fost inspirată de designul lui NSX, repetând întru totul câteva detalii, precum oglinzile şi linia portbagajului. Dar, fireşte, Legend era focusat mult mai mult spre confort.
Avea, însă, tot un motor V6. De fapt, era o evoluţie în cilindree mai mare a V6-ului lansat pe generaţia precedentă, el având deja 3,2 litri. La început motorul livra 203 CP, dar ulterior au apărut şi versiuni de 230 CP. Şi toţi aceşti cai erau puşi pe puntea faţă atunci.
Maşina avea însă 4,96 metri lungime în caroserie sedan şi 4,89 în caroserie coupe, iar noi vorbim azi tocmai de un asemenea coupe. Şi e un coupe din 1992, în dotare de vârf LS, care primise acel motor de 230 CP. Este, deci, expresia maşinii suprem dotate de la Acura, de atunci.
Maşina asta avea deja airbag-uri standard, avea sistem de climatizare automat, sistem handsfree pentru telefon, scaune şi oglinzi încălzite, scaune cu memorie, volanul era ajustabil în 4 direcţii, iar uşile aveau sistem soft-close! În 1992!
Motorul V6 de sub capotă e catalogat şi azi ca fiind unul din cele mai echilibrate motoare V6 construite vreodată, care tocea lin, cu un tact irepetabil. Suspensia maşinii era demnă de un confort suprem, maşina fiind poreclită în SUA drept o sofa pe roţi, la cât de moale era.
Interiorul era atât de bine construit şi făcea uz de materiale atât de bune, încât şi azi, după 30 de ani, această Acura Legend Coupe arată impecabil. Şi nu e o capsulă a timpului, e o maşină care a parcurs 127.200 mile, adică circa 205.000 km. Dar aceste maşini nipone puteau merge şi 1 milion de kilometri înainte să dea semne de uzură şi învechire, aşa că 205 mii km sunt un parcurs mai mult decât decent.
Şi partea curioasă a acestei Acura este tocmai pasiunea de care a avut parte din partea proprietarului său, care a ţinut să facă atâta efort încât să şi-o importe cândva din Texas, unde trăia, în Portugalia, unde s-a mutat. Pe atunci, maşina asta era privită doar la orice Acura sau Honda la mâna doua şi nimeni nu înţelegea logica acestui efort. A fost însă o decizie emoţională.
Iar azi, după 30 de ani de la fabricare, această Acura Legend Coupe e deja o raritate absolută în Europa, ridicată la rang de maşină de colecţie. Aşa că nu e de mirare că preţul cerut pe ea în Portugalia e de tocmai 20.000 euro. Chiar dacă are 205 mii km parcurşi. Pentru că a fost maşina japoneză desăvârşită de cândva!
0
6,436
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!