Statul New York din SUA suspendă taxa pe carburanţi, pentru a atenua scumpirile de preţ

3 Iunie 2022, 10:31
Redacţia PiataAuto.md
Scumpirile semnificative şi continue la carburanţi afectează oamenii din aproape toată lumea, cu excepţia unor ţări mari care extrag petrol şi au preţuri speciale pe piaţa internă. Respectiv, în multe ţări preţul final la pompă ajunge mult mai greu de suportat de populaţie, iar efectul e accentuat de taxele procentuale din carburanţi, care îşi măresc şi ele cuantumul odată cu creşterea preţului de bază, iar astfel preţul final are şi mai mult de suferit. Statul New York a decis să suspende taxa sa pe carburanţi, pentru a atenua efectele scumpirilor din ultima perioadă.
În New York, carburanţii sunt supuşi unei taxe de 16%. În prezent, preţul mediul pentru un galon de benzină, adică 3.785 litri, în statul New York, e de 4.93 dolari, ceea ce rezultă într-un preţ de 1.30 dolari pe litru (echivalentul a circa 24.75 lei moldoveneşti), în timp ce preţul mediu la nivelul SUA e de 4.67 dolari pe galon, adică 1.23 dolari/litru (echivalentul a 23.48 lei/litru). Respectiv, autorităţile din New York au considerat că un asemenea preţ e prea greu de suportat de oameni, şi au suspendat taxa de 16% pentru întreg anul 2022.
Respectiv, eliminarea temporară a acestei taxe va reduce preţul la pompă cel puţin cu valoarea ei. Pentru comparaţie, în preţul la benzină din Moldova, de 31.93 lei la data de azi se conţin 5.32 lei TVA şi alte 5.37 lei accize, respectiv taxele constituie 10.69 lei în total.
0
1,527
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!