Un printer 3D, adus cu un camion, a construit o şcoală în 18 ore în Madagascar, iar ideea va fi replicată în comunităţile izolate

1 Iunie 2022, 15:05
Redacţia PiataAuto.md
Accesul la educaţie e unul din cele mai esenţiale lucruri ce ar trebui asigurate pentru copii din toată lumea, dar în zilele noastre încă mai există regiuni mai izolate sau mai sărace, unde şcolile sunt puţine la număr, situate departe una de cealaltă, iar în lipsa drumurilor civilizate şi a unor autobuze care să-i transporte, o mulţime de copii rămân fără acces la educaţie. Maggie Grout, o tânără de 22 de ani care a fost adoptată la vârsta de doar un an şi jumătate din China, a implementat de curând o idee măreaţă pe care o are în a asigura copiii cu acces la educaţie şi folosit tehnologia printerelor 3D pentru a construi prima şcoală din Madagascar după acest principiu, şi abia a doua în lume.
Ideea de bază a printerelor 3D e că acesta pot înţelege coordonate spaţiale în trei dimensiuni, iar astfel, având o rază de acţiune, pot eroda sau adăuga material pe coordonatele primite. În rol de material pot servi tot soiul de compoziţii plastice, lut, sau chiar alte amestecuri ce pot fi modelate la anumite temperaturi. Iar asta a generat şi de a de a folosi drept material mortarul obişnuit, ajustat la vâscozitatea şi rigiditatea necesară.
Astfel, tehnologia folosită acum de Marrie Grout presupune un printer 3D mare, cât să poată fi transportat pe un camion către locul viitoarei construcţii.
Foto: Modul în care e livrat printerul 3D către locul construcţiei şcolii, cu un camion obişnuit

Acolo printerul e instalat pe patru suporturi mari, la distanţa necesară. Proiectul 3D, schiţat de arhitecţi e transmis printer-ului, iar odată cu asta e asigurat şi amestecul necesar de mortar în flux continuu.
Foto: Aşa are loc procesul de construcţie cu printerul 3D

Iar printerul începe a turna acel mortar, strat după strat, asigurând forma necesară, spaţiile pentru uşi, ferestre, exact după proiectul iniţial. Ulterior, se montează şi un acoperiş pe întreaga construcţie.
Foto: Şcoala din Madagascar, gata construită

Şcoala de dimensiunea unei case mai mari din Madagascar a fost construită cu acest printer în decurs de doar 18 ore, după care a fost lăsată o săptămână să se usuce. O viteză excepţională, deci.
Pentru că a fost primul proiect şi a trebuit creat şi un proiect pentru ea, dar şi pentru că la început se operează la scară mai mică, costurile totale au fost de 300 mii dolari. Însă, începând cu a doua şcoală costurile per unitate vor scădea mult, spun autorii, iar asemenea şcoli pot fi construite rapid în comunităţile mai izolate, iniţial din Madagascar, apoi din orice colţ al lumii.
Foto: Maggie Grout, iniţiatoarea acestei idei din Madagascar

Proiectele pot fi ajustate în funcţie de dimensiunile necesare şi clima locală, şi sunt foarte eficiente energetic, dar marea lor atractivitate e în faptul că un asemenea camion cu printer în spate, poate veni aproape oriunde şi începe construcţia, pentru ca în câteva zile o întreagă şcoală compactă să poată fi definitivată.
Foto: Aşa ar arăta o sală de clasă într-o asemenea şcoală, imagine din variaţiile de proiecte arhitecturale, create pentru dezvoltarea acestei idei
Foto: Aşa ar arăta o şcoală mai mare, cu 4 blocuri alăturate, construite cu printere 3D, imagine din variaţiile de proiecte arhitecturale, create pentru dezvoltarea acestei idei
0
7,336
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!