(VIDEO) Aceasta e maşina electrică de 1.000 cai-putere şi 1.000 kg, care a marcat un record de viteză în Marea Britanie

28 Iunie 2022, 15:41
Redacţia PiataAuto.md
Dacă de obicei în cazul maşinilor electrice spunem că acestea sunt prea grele, din cauza bateriilor, în Marea Britanie tocmai şi-a făcut apariţia publică o maşină electrică fenomenală, de 1.000 CP şi sub 1.000 kg, care tocmai a marcat un record de viteză la festivalul vitezei de la Goodwood. Îi spune McMurty Speirling şi e poreclită maşina-ventilator.
Maşina a fost dezvoltată iniţial ca una doar pentru circuite, care să devină o jucărie savuroasă pentru week-end-urile celor ce şi-a dori escapade motorizate, ambalate în modernismul propulsiei electrice. Dar după succesul recent, creatorii săi au declarat că intenţionează s-o producă în serie. Ea a fost dezvoltată după proporţiile maşinilor de Formula 1 din anii 60, având doar 3,5 metri lungime, 1,7 metri lăţime şi 1,1 metri înălţime, oferind totodată un singur loc la bord, pentru pilot. Aceste proporţii asigură o greutate uşoară şi totodată o ţinută de drum impecabilă prin însăşi legile fizicii.
Maşina e propulsată de două electromotoare ce asigură o forţă totală de 1.000 CP, alimentate dintr-o baterie de 60 kWh. Asta-i permite să accelereze de la 0 la 60 mile (96 km/h) în numai 1,5 secunde.
Maşina pune un accent major pe forţa de apăsare având ventilatoare car pot trage curenţii de aer prin canale aerodinamice prin caroseria maşinii, determinând astfel o forţă de apăsate de 2.000 kg încă atunci când maşina stă pe loc! La 250 km/h, forţa de apăsare e de 2.250 kg. Tocmai aceste ventilatoare i-au şi adus şi porecla de maşină-ventilator.
Iar cu o asemenea forţă de apăsare, maşina a putut să se descurce doar cu tracţiune pe două dintre roţi, fără nevoia de tracţiune integrală. Şi primul ei debut public, în formă desăvârşită la nivel de inginerie, a confirmat genialitatea. Maşinuţa asta a bătut recordul de parcurgere a renumitului traseu de la Gooldwood, atingând un timp de doar 39.08 secunde.
Şi a făcut-o spectaculos, întrucât chiar şi privită dintr-o parte, ea parte excepţional de rapidă, inclusiv în viraje! Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,828
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!