Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e noul Lightyear 0, maşina electrică pe care poţi să n-o încarci cu săptămânile, creată de foşti studenţi din Olanda

12 Iunie 2022 - 16:54
Ilie Toma
Ca să fim expliciţi din start, ceea ce vedem aici e un nou automobil electric, care tocmai a fost lansat în versiunea sa de producţie de serie, iar fabricarea propriu-zisă a lui va începe în toamna acestui an, deci nu vorbim doar de o idee, ci de inginerie practică, realistă. Iar partea cea mai specială e că această maşină, la fel ca şi compania pe care o produce, e creată de foşti studenţi ingineri la universitatea din Eindhoven, Olanda, studenţi care participau cândva an de an la concursuri de prototipuri electromobile.
Foto: Studenţi ingineri de cândva, care participau la concursuri de inovaţi în mobilitate, au creat azi un automobil electric în toată legea

Acea echipă de tineri ingineri visători, numită pe atunci Solar Team Eindhoven, a avut până şi premii internaţionale luate între anii 2013-2017, fiind cunoscuţi pentru modul ingenios în care foloseau energia solară. Şi pentru că în lumea civilizată educaţia e motorul progresului, azi acea echipă a ajuns să deţină un start-up care a făcut rost de peste 140 milioane de dolari în investiţii şi tot acei tineri au ajuns şi la etapa în care propun lumii o maşină cu o inginerie deosebită faţă de alte electromobile, dar fezabilă pentru viaţa reală.
Lightyear 0 — acesta e numele modelului — e un automobil cu propulsie pur electrică, având energia stocată în baterii. Are 4 electromotoare, câte unul integrat în fiecare din roţi, pentru a avea pierderi minime de transmisie. Inginerii declară o autonomie ţintită de 625 km cu energia din baterii, în ciclu WLTP. Chiar şi la un condus de autostradă, cu 110 km/h, autonomia ar trebui să fie de 560 km. Până aici, maşina pare relativ similară cu alte modele electrice actuale.
Deosebirile încep la micile detalii de design exterior. Maşina de 5,08 metri lungime are un coeficient aerodinamic record, de 0,19, în ciuda unei gărzi la sol de SUV, de 183 mm, fapt care-i va garanta o eficienţă enormă. Pe lângă asta, pe capotă şi acoperiş Lightyear 0 are integrate panouri solari de 5 metri pătraţi suprafaţă, care produc electricitate şi o stochează în aceeaşi baterie a maşinii. Energia generată de aceste panouri, atunci când maşina circulă sau stă parcată în soare, poate adăuga până la 70 km autonomie în fiecare zi, fapt confirmat de testele anterioare ale prototipurilor în Spania.
De asemenea, maşina are o baterie cu densitate energetică mare pentru a fi mai uşoară şi foloseşte stocarea căldurii pentru a genera energie din ea, pentru a minimiza şi mai mult pierderile energetice totale. Bateria maşinii, cu o capacitate de 60 kWh, cântăreşte 350 kg. Capacitatea totală a bateriei nu e foarte mari, deci, secretul fiind în consumul mic. Lightyear 0 a reuşit să atingă în teste un consum mediu de 10,5 kWh/100 km faţă de circa 16 kWh cât consumă alte maşini moderne de talie comparabilă. De aici şi autonomia realistă de 560 km.
Dar, fireşte, partea cea mai fascinantă e încărcarea maşinii de la soare prin panourile sale, care dau o putere de până la 1,05 kWh. Testele echipei de ingineri au arătat că dacă foloseşti maşina într-o ţară preponderent înnorată, cum e Olanda, şi te deplasezi spre muncă şi înapoi cam 35 km pe zi, atunci va trebui să-ţi încarci maşina la o priză cam o dată la două luni! În ţări mai însorite, cum e Portugalia, ai putea să revii la priză o dată la 7 luni! Cu alte cuvinte, dacă mergi doar la muncă şi înapoi, ai putea folosi practic doar energia solară, iar atunci când vrei deplasări mai lungi, ai toate beneficiile unei maşini electrice „normale”, cu încărcări rapide şi toate celelalte.
Practic, bateria se poate încărca cu 10 km de autonomie pe oră doar de la soare, 32 km pe oră de la o priză domestică simplă, cu 200 km pe oră de la o priză publică şi cu 520 km pe oră la o priză fast charge. Respectiv, e nevoie de 7-8 ore ca maşină să stea în soare, ca să-ţi ofere cei 70 km de autonomie despre care vorbeam mai sus. Şi dacă trăieşti într-o ţară mai însorită, cu siguranţă poţi fie să mergi aproape gratis cu ea, fie să-ţi reduci cel puţin costurile substanţial.
O mare parte din aceste calcule sunt valabile şi pentru ţara noastră, mai ales în timp de vară. Iar pe lângă asta, ai o maşină în toată regula, care arată bine, are portbagaj de 640 litri volum, e spaţioasă la interior şi mai e şi cu gardă la sol de SUV.
Preţurile exact n-au fost anunţate, dar anterior se vehicula o cifră de aproximativ 120 mii euro drept punct de start.
Vezi în video-ul de mai jos o secvenţă de la lansarea lui Lightyear 0.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter