(VIDEO) Acesta e primul tramvai produs în România, la Arad, dintr-o serie de 100 care vor ajunge pe străzile din Bucureşti

3 Iunie 2022, 15:20
Redacţia PiataAuto.md
Industria din România are parte de un moment conotativ, în care, după o perioadă lungă, fabrica Astra Vagoane Călători din Arad livrează din nou tramvaie produse în România, municipiului Bucureşti. De curând a avut loc livrarea primului tramvai dintr-o primă serie de 100 de exemplare, contractate de primăria Bucureşti. Însăşi transportarea de la Arad la Bucureşti a fost un întreg proces de transportare agabaritică, făcut cu un camion Mercedes şi o platformă cu 6 punţi, dar şi mai interesant e să aruncăm o privire asupra tramvaiului propriu-zis şi a construcţiei sale.
Astfel, tramvaiul e unul din seria de 36 metri lungime şi e din seria Imprerio a producătorului din Arad. E o serie relativ nouă, pe care fabrica a dezvoltat-o pe partea de sistem de propulsie şi gestiune a a acestui împreună cu cei de la Siemens, iar tramvaie din aceeaşi serie circulă deja în Arad, Oradea şi Cluj Napoca.
Tramvaiul adaptat pentru Bucureşti are 56 locuri pe scaune şi poate transporta 322 călători în total. Dispune de podea coborâtă şi rampă de acces pentru persoane cu mobilitate redusă. De asemenea, tramvaiul dispune de sistem de aer condiţionat, monitoare informative, WiFi gratuit pentru călători, precum şi un sistem de ticketing şi plată cu cardul pentru călătorie.
Postul de condus pentru vatman are toate comenzi moderne, inscripţionate în română, dar şi display-uri ce pot afişa imagini din zona uşilor pasagerilor. De asemenea uşile tramvaiului dispun de un sistem de protecţie pentru evitarea strivirii călătorilor.
Contractul pentru actualele 100 de tramvaie a fost semnat după contestarea unui alt contract anterior, semnat cu un producător din Turcia. Semnarea finală a contractului cu fabrica din Arad a avut loc acum un an, iar conform acestuia, fabrica din Arad trebuia să livreze primul tramvai în august 2022. Aşadar, cei din Arad au reuşit să-şi onoreze prima livrare mai repede, iar în următoarea perioadă vor livra tramvaie Bucureştiului cu o cadenţă de 4-5 unităţi lunar. Paralel, primăria Bucureşti mai intenţionează să achiziţioneze alte 200 de tramvaie.
E curios faptul că în Bucureşti circulă circa 300 de tramvaie şi doar 17 din ele sunt produse după anul 1990, de către o fabrică proprie. Restul sunt fabricate înainte de 1990, prin urmare, livrarea de acum a primului tramvai fabricat în România, dintr-o serie atât de importantă, e un fapt marcant pentru fabrica din Arad, dar şi pentru întreaga industrie din România.
1
5,872
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!