(VIDEO) Aşa se supun riscului în Chişinău cei care conduc trotinete şi totodată traversează treceri de pietoni pe ele

17 Iunie 2022, 20:17
Redacţia PiataAuto.md
Trotinetele electrice s-au înmulţit la număr în Chişinău în ultimii ani, iar în prezent, cu preţurile actuale la carburant şi cu apariţia serviciilor de sharing, numărul lor a crescut şi mai mult. Şi trotinetele electrice, sunt, în esenţă un lucru bun pentru un oraş modern, cu o singură condiţie, care acestea să se supună unor reguli clare de trafic. Problema apare când unii utilizatori nu pot distinge clar rolul pe care-l au — de conducător al unui vehicul sau de pieton, printre alţi pietoni.
Noile modificări la codul rutier şi contravenţional vor aduce mai multă claritate în acest sens, dar deocamdată încă mai existau lacune în legislaţie. Totuşi, există o regulă clară care trebuie respectată pentru propria siguranţă: dacă cineva conduce o bicicletă sau un vehicul motorizat care se deplasează mai rapid decât pietonii, atunci în momentul în care ajunge la o trecere de pietoni pe care vrea să o folosească, trebuie să coboare de pe acel vehicul şi să meargă în paralel cu el. E o măsură de siguranţă, care îi protejează pe alţi pietoni şi pe conducătorul de trotinetă, întrucât permite şoferilor să vadă în timp util acei trecători. Şi apoi, dacă un om e pe trotinetă, el nu mai e pieton de facto, ci pasager pe un vehicul, iar întrucât trotinetele electrice pot atinge 30-40 km/h lesne, aceste vehicule pur şi simplu nu vor fi văzute în timp util.
O situaţie elocventă a avut loc aseară la o trecere de pietoni de pe strada Ion Creangă din Chişinău. O şoferiţă încetinise maşina în apropierea trecerii şi după ce pietonii trecuseră din zona din faţa sa, accelerase uşor. Din partea stângă, însă a venit mult mai rapid o trotinetă, cu o doamnă şi un copil, urmată de o a doua trotinetă, cu un alt domn şi un copil. Toţi se aflau pe trotinete, nu coborâseră, şi, cum menţionează şoferiţa, din cauza montantului nu i-a văzut iniţial. Pasagerul ei a observat trotineta venind cu viteză şi i-a strigat „Atent!”, iar ea a frânat brusc.
Ambele trotinete au trecut cu bine. Dar situaţia ridică marea problemă a traversării trecerilor de pietoni de trotinete, în viteză. Or, oamenii de pe aceste trotinete nu pot fi observaţi drept pietoni. Regulamentul circulaţiei rutiere spune că şoferii sunt obligaţi să cedeze pietonilor care se află la marginea carosabilului şi intenţionează să se angajeze în traversare. Iar intenţia de traversare nu poate fi dedusă de la o trotinetă care vine cu 20-30 km/h spre trecere şi intră pe ea direct, fără măcar un moment de ezitate sau oprire la margine. Compania deţinătoare a acestor trotinete oferite în sharing a menţionat că încearcă în repetate rânduri să-şi informeze utilizatorii despre acest aspect, dar din păcate asemenea cazuri mai au loc.

Vezi întreaga situaţie în video-ul de mai jos.

Sursa video: Alex Buretz
0
3,494
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!