Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cât de repede se încarcă un camion electric Volvo, surprins la o staţie din Norvegia

18 Iunie 2022 - 15:03
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp vorbim tot mai des despre camioane electrice, pentru că tot mai multe sunt lansate, iar în unele ţări tot mai multe ajung deja şi-n viaţa reală, muncind la propriu. Prin urmare, experienţele de viaţă reală sunt deosebit de interesante pentru a constata câte din promisiunile din fişele tehnice se adeveresc şi cât de comodă e exploatarea unui asemenea camion electric în viaţa reală. Ei bine, de curând un Volvo FM electric a fost surprins la o staţie din Norvegia, afişând câteva date interesante.
Camionul a fost surprins de un youtuber specializat în maşini electrice din Norvegia, şi a acesta a avut şi o discuţie scurtă cu şoferul. Volvo era conectat la o priză fast charge din Norvegia, cu spaţiu suficient de mare încât să poată încăpea. În momentul surprinderii, acesta avea deja peste 85% starea de încărcare a bateriei, iar la multe prize şi staţii puterea de încărcare e mai redusă la peste 80-90% ale bateriei, pentru a o proteja. Chiar şi aşa, însă, la 86% ale bateriei, camionul electric primea o putere de 242 kW în baterii! Asta înseamnă o putere mai mult decât decentă, de 5 ori mai mare decât prizele fast-charge de 50 kW disponibile prin părţile noastre, şi cu aproape 100 kW mai mult decât unele maşini moderne precum Audi e-tron, care încarcă de obicei cu 150 kW. Mai mult ca atât, şoferul de camion spune că atunci când încarcă la sediul firmei sale, puterea e de 350 kW întotdeauna. Iar asta înseamnă o oră şi un pic de încărcare dacă bateria ar fi epuizată, iar la modul practic — câteva zeci de minute.
La staţia publică, viteza a început a scădea abia după 95%, spre 195 kW. Iar în 32 de minute, în bateriile camionului au fost puse 127 kWh de energie, deci o medie efectivă de 238 kW de întreaga durată a timpului, inclusiv cu viteza mai redusă la sfârşit.
Pentru cele mai mari camioane jumătate de oră de încărcare la o asemenea viteză ceva mai lentă ar însemna circa 100 km de parcurs. Pentru acest camion mai compact din imagini, probabil şi mai mult.
Cert e că Norvegia îşi dezvoltă deja şi infrastructura de prize pentru aceste camioane electrice, iar astfel alimentarea la ele devine parte din rutina normală de muncă a şoferilor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter