Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cine sunt inginerii din Moldova care vor să producă autobuze electrice la fosta uzină de tractoare din Chişinău şi ce şanse au să o facă

26 Iunie 2022 - 12:07
Redacţia PiataAuto.md
La începutul acestei luni, am publicat un articol în care spuneam că o echipă de ingineri din Moldova vrea să producă autobuze electrice la fosta uzină de tractoare din Chişinău, având deja şi investiţiile necesare acumulate şi renăscând totodată producţia industrială la fosta uzină. Articolul a avut un impact uriaş, care se număra în sute de mii de oameni, iar marea majoritatea a publicului şi-a exprimat entuziasmul şi susţinerea pentru aceşti inginerii, în mii de comentarii, mai ales că menţionasem şi despre experienţa lor de muncă. Totuşi, au existat şi comentarii care spuneau că una e să vrei ceva, şi alta e să implementezi, sau care indicau asupra faptului că neapărat autorităţile le vor pune piedici la anumite etape, sau care calificau ideea drept una prea grandioasă pentru Moldova. Prin urmare, deoarece acel prim articol a stârnit un impact colosal, am decis să intrăm mult mai adânc în profunzimea subiectului, să cunoaştem împreună cine sunt aceşti ingineri din Moldova, ce au făcut ei mai exact până acum, cum au adunat cei 4 milioane de euro necesari investiţiei şi să aflăm de la ei mult mai detaliat ce vor să facă exact la fosta uzină de tractoare!
Aşa că am mers direct la ei, să discutăm inginereşte şi la obiect, să le vedem împreună produsele şi laboratorul actual, să auzim de la ei răspunsuri la întrebări directe. Şi am mai vrut să răspundem la o întrebare care contează pentru noi toţi: ce şanse reale au aceşti ingineri să facă ceea ce-şi anunţă acum că vor! Răspunsul la această întrebare se ascunde şi-n ceea ce depinde de ei — bani acumulaţi, experienţă şi pricepere —, dar şi în păreri terţe de ingineri, în disponibilitatea şi încrederea oraşelor din Moldova de a cumpăra autobuze fabricate în Moldova, în deschiderea şi transparenţa autorităţilor de a susţine acest proiect sau cel puţin de a nu-l împiedica.
Imediat după primul articol al nostru, publicat despre aceşti ingineri, parcul industrial Tracom, de exemplu, a publicat un comunicat prin care respingea cu fermitate insinuările şi interpretările privind existenţa unor aranjamente cu privire la desfăşurarea unui astfel de proiect în cadrul Parcului Industrial „TRACOM”, amintind despre concursul obligatoriu conform procedurii, deşi în articolul nostru se vorbea de intenţia inginerilor, nu despre un fapt decis, şi vorbeam despre proceduri de aprobări birocratice, necesare pentru ca acest lucru să se întâmple. Aşa că am decis să mergem şi la Tracom să adresăm întrebări la fel de directe.
Foto: Parcurl industrial Tracom, fosta uzină de tractoare din Chişinău, în prezent

Aşadar, am realizat mai jos unul din cele mai ample şi profunde reportaje video din ultima perioadă, în care am vrut să descoasem subiectul cap coadă, să cunoaştem mai bine oamenii care stau la baza acestei idei şi care nu se ascund după entităţi obscure, să cunoaştem mai bine, cu toţii, în ce constă ideea şi cât de mari şi realiste sunt şansele ca să putem spune în câteva luni că în Moldova se produc autobuze electrice şi, eventual, că acestea se produc la fosta uzină de tractoare, renăscând producţia industrială acolo cu produse de viitor!
Vezi întreg reportajul mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter