Cum arată cea mai mare navă transportatoare de containere din lume, Ever Ace, cu motor diesel în doi timpi, de 96 mii CP

29 Iunie 2022, 16:36
Redacţia PiataAuto.md
Totul e diferit la o navă, construită pentru a fi cea mai mare din lume, totul are o altă scară. Inclusiv motorul diesel, e atât de mare, încât altfel decât în doi timpi n-ar putea opera. Şi nu vorbim de vreo navă veche, construită demult. Ever Ace e construită în Coreea de Sud, fiind definitivată în 2021, deci e nouă, practic.
Nava are 399,9 metri lungime şi 61,5 metri lăţime, dimensiuni care-i permit să adăpostească 24 de rânduri de containere pe lăţimea sa. Există şi structuri metalice adiţionale, care să prevină răsturnarea acestor containere în ocean în cazul furtunilor, iar numărul maxim de containere ce ar putea fi luat la bord, teoretic, e de 23.992. Totuşi, în mod practic, nava încă n-a încărcat mai mult de 22.000 containere niciodată.
Chiar şi aşa, transportarea unui număr atât de mare de containere necesită nu doar dimensiuni uriaşe, ci şi o forţă de propulsie pe măsură. Nava a fost construită în Coreea de Sud de către Samsung Heavy Industries şi e una dintr-o serie de 6, comandate de compania Evergreen Marine, aceeaşi companie care deţinea nava ce se blocase în canalul Suez. Alte 7 nave cu construcţie similară au fost comandate şi în China, la şantierele navale ale celor de la CSSC.
Revenind la forţa de propulsie, nava e echipată cu un motor WinGD, o companie cu sediul în Elveţia, fondată cândva de finlandezii de la Wartsilla şi chinezii de la CSSC, specializată în motoarele marine mari, în doi timpi. Aşadar, motorul e unul din seria X92-B, ceea ce înseamnă că poate folosi drept combustibil atât diesel tradiţional, cât şi gaz natural lichefiat, LNG. Anume această ultimă aptitudine o face mai ecologică în rapoarte, dar totodată, poate folosi şi diesel marin în operaţiunile de zi cu zi.
Motorul de pe Ever Ace are 11 cilindri, fiecare cilindru având alezajul de 92 cm, iar cursa pistonului fiind de 3,468 metri! Astfel, un singur cilindru are un volum de 2.305 litri, iar volumul total e de 25.360 litri. Nu e de mirare, deci, că motorul are 21,03 metri lungime, aproape 16 metri înălţime şi cântăreşte 1.960 tone în varianta cu 11 cilindri. Există, de fapt, toate variaţiile de la 6 la 12 cilindri.
Foto: Motorul de 11 cilindri de pe Ever Ace

Ei bine, motorul de 11 cilindri de pe Ever Ace dezvoltă 70.950 kW, ceea ce echivalează cu 96.400 CP!
Alte 6 nave similare au fost deja construite şi livrate în ultimele 12 luni celor de la Evergreen Marine, ultima dintre ele fiind livrată la 22 iunie 2022, cu doar o săptămână în urmă.
3
34,158
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!