(VIDEO) Cum arată echipamentul unei armate cu adevărat dotate, cea a Finlandei, în care s-a investit zeci de ani la rând

5 Iunie 2022, 12:24
Redacţia PiataAuto.md
Finlanda e o ţară despre care, până de curând, se vorbea foarte rar la capitolul militar. Pentru cea mai mare parte a lumii, Finlanda era doar o ţară nordică frumoasă, cu păduri, cu soare de miazănoapte vara şi cu nopţi polare iarna, în care trăiesc oameni calmi, binevoitori şi care apărea adeseori în statistici drept ţara cea mai fericită, cu cel mai bun sistem de educaţie. Dar finlandezii şi-au întărit în continuu armata, zeci de ani la rând, şi n-au redus bugetul de apărare niciodată, nici într-o criză, nici măcar după sfârşitul războiului rece, când foştii adversari păreau să se îmbrăţişeze. Iar acum Finlanda, o ţară cu o populaţie de 5.5 milioane de locuitori, are probabil cea mai bine echipată armată, raportată la cap de locuitor, din toată Europa, comparându-se doar cu Elveţia la acest capitol.
Fiind invadată cândva de URSS, în 1939 şi suportând un război de 3 luni în care s-a apărat eroic, dar totuşi a pierdut teritorii, Finlanda şi-a învăţat lecţia cruntă a istoriei şi a refuzat să uite acea lecţie, acţionând după principiul mai bine prea multă precauţie decât prea puţină. Aşa a ajuns armata Finlandei să aibă în dotare sute de tancuri, de diferite talii, inclusiv Leopard-uri din Germania şi CV90-uri din Suedia.
Foto: Tanc Leopard din dotarea armatei finlandeze

Pe lângă asta, chiar şi vehiculele achiziţionate cândva de la URSS, în cadrul politicii de neutralitate, au fost actualizate între timp cu echipamente moderne occidentale de camuflaj, camere cu infraroşu, etc. De asemenea, armata Finlandei are mai multe vehicule blindate de transportare a soldaţilor, produse chiar în interiorul ţării, de la vehicule Patria 6x6 sau 8x8 până Sisu sau Protolab.
Foto: Vehicul Patria 8x8, conceput în Finlanda, din dotarea armatei finlandeze

Vehiculele articulate blindate sunt de asemenea în mare parte produse ori în Finlanda, ori în Suedia, fiind de marcă Sisu sau Bandvagn.
Foto: Vehicul militar articulat Sisu, din dotarea armatei finlandeze

Iar pe lângă asta, în dotare sunt zeci de vehicule militare cu funcţii speciale de susţinere a artileriei, venite dintr-o variaţie mare de ţări — Germania, Cehia, Polonia, Coreea de Sud. Finlanda e probabil una din ţările cu cele mai diversificate surse de cumpărare a echipamentului pentru armata sa. Apropo, cele peste 100 de lansatoare motorizate de rachete vin din SUA, Norvegia sau Cehia, camioanele blindate transportatoare de armament vin de la Tatra din Cehia sau de la Sisu din Finlanda, iar pentru transportări în zone civile se folosesc camioane Scania şi Mercedes.
Tunurile anti-aeriene vin din Elveţia. Iar la nivel de lansatoare portabile de rachete, potrivite atât în rol anti-tanc, cât şi anti-aerian pentru altitudine joasă, armata Finlandei are peste 100 mii de asemenea lansatoare, o cantitate absolut uriaşă.
Şi, în fine, aviaţia militară a Finlandei e cel puţin la fel de puternică, implicând peste 3,100 de oameni în bază de contract şi 38,000 de rezervişti. În prezent armata finlandeză are peste 100 de avioane militare performante, iar un contract de 64 de avioane noi F-35 din SUA a fost semnat mai demult şi acele livrări sunt în curs de onorare.
Pe lângă asta, în dotare există zeci de elicoptere. Şi, deoarece armata finlandeză e una modernă, aceasta are sute de drone în dotare, de diferite talii şi scopuri, inclusiv drone mari produse în Elveţia şi Israel, dar şi drone mici, produse de renumita companie DJI din China, folosite de obicei la filmări cinematice.
Mai jos e un video de prezentare a o parte din echipamentul armatei din Finlanda, film creat şi publicat încă înainte de începutul războiului din Ucraina. Aşa cum spunea de curând un fost prim ministru al Finlandei pentru BBC, Finlanda a continuat să-şi echipeze cu vârf şi îndesat armata nu pentru a se apăra de Suedia sau Norvegia.
0
44,696
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!