Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum funcţionează un motor Wankel în miniatură, de doar 2,46 cm cubi

22 Iunie 2022 - 13:45
Redacţia PiataAuto.md
Motorul Wankel cu piston rotativ e unul din cele mai interesante şi rare tipuri de motoare cu ardere internă, iar pasionaţii auto îl cunosc în zilele noastre mai ales de pe ultima generaţie de Mazda RX-8, care nu se mai produce de ceva vreme. Totuşi, ingineria lui specială şi modul prin care generează forţă, fără pistoane şi biele, îi fascinează şi azi pe cei pasionaţi de mecanică. Aşa că un motor în miniatură, construit după acest principiu, e un deliciu care merită urmărit.
Motorul de mai jos e construit de o companie specializată în asemenea motoare realiste la scară mică şi e perfect funcţional. Capacitatea cilindrică a acestui motor e de doar 2,46 cm cubi! Pentru comparaţie, un motor de Mazda RX-8 avea circa 1,300 cm cubi, din care producea aproape 200 CP. Motorul în miniatură produce 0,72 CP la 14.800 rpm, chiar dacă are carburator, nu injecţie. Deci, judecând pur proporţional, dacă am contrapune această putere la 1.300 cm cubi, ar rezulta o putere de 380 CP dintr-un motor de mărimea celui de la Mazda RX-8!
Aşadar, e clar că e vorba de o inginerie de precizie admirabilă a motorului de mai jos, în ciuda dimensiunilor minuscule. Turaţiile atinse de acest motor sunt de până la 16.500 rpm, conform fişei tehnice, fapt care confirmă precizia construcţiei. Iar în video-ul de mai jos, unde un youtuber din SUA încearcă diverse experimente cu el, turaţiile au ajuns până la o valoare incredibilă de 30.000 rpm!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter