(VIDEO) Fiabilitate Toyota din zilele noastre: cât de bine poate arăta un Prius plug-in hibrid la 550 mii km parcurşi

20 Iunie 2022, 15:34
Redacţia PiataAuto.md
Fiabilitatea era una din calităţile principale cu care se mândrea cândva Toyota, cu maşini care pretindeau a fi mai durabile în timp decât multe altele. Iar statisticile generale pe piaţă, în mare parte, confirmau o rată de defecte mai mici. Însă unii spuneau că fiabilitatea Toyota se datorează tehnologiilor mai simple aplicate pe maşinile sale, nu neapărat dintre cele de ultimă oră. Cât de valabilă mai e fiabilitatea Toyota în zilele noastre, însă, mai ales când vine vorba de unul din cele mai tehnologizate moderne curente, Prius Prime, adică versiunea plug-in hibridă a lui Prius? Ei bine, un exemplar din SUA a reuşit să parcurgă 550 mii km în mâinile unui singur proprietar şi a ajuns într-o stare interesantă.
Marele paradox este că maşina are doar 3 ani de când e cumpărată, deci din 2019 până în 2022 a parcurs acest număr uriaş de kilometri. Bordul său indică 341.824 mii mile, ceea ce echivalează cu 550.117 km! În 3 ani! Nu, maşina nu munceşte în vreun serviciu de taxi sau curierat, dar îi serveşte proprietarului pentru munca sa de zi cu zi, sau, cum spune el, e sursa sa principală de venit.
Video-ul de mai jos e filmat de mecanicul care are grijă de această maşină şi tot el i-a făcut o inspecţie completă, pentru a demonstra starea de azi a acestei maşini. În primul rând, maşina arată excelent la nivel estetic atât exterior, cât şi interior, unde habitaclul alb e păstrat impecabil. Mecanicul spune despre proprietar că e unul din cei ce preferă curăţenia impecabilă la interior, iar asta se vede pe maşină.
La nivel mecanic, maşina are absolut toate piesele originale pe ea, la 550 mii km parcurşi, schimbând până acum doar uleiul de motor şi transmisie, lichidul de răcire, şi filtre. Deci, deservirea obişnuită regulată şi nimic mai mult. Are acelaşi motor din uzină, aceeaşi cutie de viteze.
Până şi la suspensie toate piesele sunt originale, de la braţe şi bucşe până la arcuri şi chiar amortizoare! Da, amortizoare care au slujit peste jumătate de milion de kilometri. Pe drumuri mai bune decât prin părţile noastre, evident.
Pe lângă asta, pentru că e un plug-in hibrid şi frânează în mare parte prin recuperare, această Toyota Prius Prime mai rulează până în prezent cu plăcuţele de frână iniţiale! E clar că un asemenea parcurs presupune multă circulare în regim de traseu extraurban şi autostrăzi şi probabil asta explică şi uzura atât de lentă a plăcuţelor.
Maşina are aceleaşi baterii iniţiale pentru sistemul său de propulsie şi aceeaşi baterie de 12V sub capotă. Generatorul electric este acelaşi care a ieşit din uzină, deci efectiv maşina nu a schimbat nicio piesă în peste jumătate de milion de kilometri. Iar o diagnosticare electronică a indicat doar câteva erori istorice păstrate de demult în memoria maşinii.
Deci, dacă am judecat după acest exemplar, am putea spune că maşina asta e un exemplu superb de fiabilitate, poate chiar cu inginerie mai durabilă decât maşinile produse mai demult. În acelaşi timp, probabil un mare merit îi revine şi ritmului de exploatare al acestui exemplar, dar şi proprietarului său, care are cu siguranţă o grijă deosebită faţă de Toyota sa.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,795
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!