Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Ingineria fascinantă a maşinii cu motor Napier W12 de 24,0 litri, fără sistem electric, construite acum 90 de ani

27 Iunie 2022 - 17:29
Ilie Toma
În Marea Britanie maşina asta ocupă un loc de glorie în istoria ingineriei auto, dar în cea mai mare parte a restului lumii e printre cele mai puţin ştiute maşini, construite vreodată, în mare parte pentru că a fost construită în prea puţine exemplare şi a fost o sclipire inginerească scurtă. De fapt, a fost construită într-un singur exemplar, acum 90 de ani, dar a doborât recorduri la vremea sa. Mai mult ca atât, această maşină există până în zilele noastre. Iar ingineria ei, mai ales motorul, e una de-a dreptul fascinantă.
Îi spune Napier-Railton şi a fost concepută în 1932 de către inginerul Reid Railton, la comanda pilotului britanic John Cobb. Acesta-şi dorea o maşină care să eclipseze tot ce exista la acea vreme. O maşină care să lase publicul cu gura căscată şi concurenţii în praf, doborând recorduri pe circuitul Brooklands. Railton a privit spre un şasiu de Bentley, inspirându-se în proporţii, dar a conceput suspensia în mod independent, pentru a putea face faţă unor viteze nemaivăzute.
Atunci când a vrut să aleagă un motor pentru ea, în lumea auto nu exista niciunul suficient de demenţial, aşa că şi-a amintit de epoca anilor 1905-1925, când mai mulţi producători experimentau cu motoarele de avion. A identificat un motor de la Napier drept perfect pentru scopul său. Era un motor care se folosea şi la bărci mari, şi la avioane!
Motorul are 24,0 litri volum şi e un W12 în formulă originală, cu 3 blocuri cilindrice. Fiecare bloc are 4 cilindri, fiecare cilindru are 2,0 litri volum. Motorul e aspirat natural şi dezvoltă o putere imensă de 540 CP!
Puterea era trimisă punţii spate printr-o cutie de viteze realizată aproape artizanal, pentru că nimic din ce se producea n-ar fi rezistat puterii. Ea are 3 trepte, însă nu are marşarier, prezumându-se că va fi asistată şi va circula doar pe circuite sportive. Cele 3 trepte nu au sincronizare, deci schimbul dintre ele era o măiestrie de a sincroniza turaţiile, combinată cu şanse mare de a eşua. Sau, eventual, putea circula doar într-una din trepte, la cât de mare era cilindreea motorului.
Având un motor atât de mare, focusat spre performanţă demenţială, a fost nevoie şi de anvelope mai mari, comandate special la cei de la Dunlop, care să poată face faţă puterii, dar şi aşa era forte uşor să le duci în derapaje. Surprinzător, dar maşina nu are frâne deloc pe puntea faţă, doar pe cea spate, estimându-se că frânările uşoare, sacadate ale punţii spate, vor ajuta maşina să vireze mai bine în viraje, fără nevoia de a reduce atât de mult viteza, iar astfel ea ar fi mai rapidă. Este, deci, maşina care întruchipează expresia că frânele au fost inventate de fricoşi.
Şi, la fel de surprinzător e şi faptul că maşina nu are un sistem electric, deloc. Nici un fir, doar distribuţie şi generare de scântei direct de către mişcarea motorului. Iar asta înseamnă că nu există un demaror, iar motorul imens trebuie pornit prin împingere. Asta mai înseamnă că Napier-Railton nu are faruri sau stopuri, nu are indicatoare de direcţie şi nici ştergătoare de parbriz. Deci, o maşină absolut brută şi lipsită de orice atribute de civilizaţie.
Maşina a fost construită de către atelierul Thomson and Taylor pe baza proiectului lui Railton, în 1933, iar în 1934 şi-a început apariţiile publice. Acestea au fost însoţite de 47 de recorduri mondiale, acumulate pe parcursul a câtorva ani pe Brooklands, sau chiar pe renumitul lac secat din Bonneville, SUA. La una din cursele de 24 de ore de acolo, Napier Railton a alergat timp de 24 de ore cu o viteză medie de 255 km/h! Viteza maximă era de 273,6 km/h, din ceea ce a putut fi atins în condiţiile de atunci. Astăzi, deşi maşina mai există, nu o mai forţează nimeni să ajungă la asemenea viteze.
Foto: Pilotul John Cobb, proprietarul şi comanditarul iniţial al lui Napier-Railton, la Boneville

Maşina se află azi în muzeul din Brooklands, Marea Britanie, şi e scoasă de două ori pe an pentru a menţine motorul în stare funcţională, iar uneori îşi mai face apariţia la câte un eveniment auto, unde fascinează întotdeauna, garantat, publicul, cu sunetul fabulos al motorului său de 24,0 litri, sunet care poate fi auzit parţial şi-n video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter