(VIDEO) Israel a prezentat un nou vehicul militar robotizat, care operează fără soldaţi şi care a fost dezvoltat de întreaga industrie de apărare a ţării

20 Iunie 2022, 16:49
Redacţia PiataAuto.md
Israelul e una din ţările cu cea mai avansată industrie de apărare din lume, de mult timp încoace. Iar modul în care sunt dezvoltate tehnologii noi de apărare în această ţară ar putea fi un exemplu pentru multe alte state, care şi-au neglijat armata şi propriile inovaţii în acest domeniu. Acum câteva zile, Israelul a prezentat lumii un nou vehicul militar, pe nume Robust, pe care l-a dezvoltat practic întreaga industrie de apărare a sa, sub egida ministerului apărării de acolo, mai exact sub egida directoratului de cercetare şi dezvoltare a acestui minister.
Astfel, noul Robust e înglobarea expertizei unui număr mare de companii din apărare, fiecare specializată pe anume arii de tehnologie. Şi atât timp cât toţi sunt specializaţi până la desăvârşire în domeniul lor şi excelează pe aria sa, şi produsul final promite a fi unul conceput la fel de excelent şi pe deasupra conceput mai repede.
Aşadar, noul Robust e un vehicul militar robotizat de talie medie, capabil să înainteze autonom spre punctul de unde să-şi execute misiunea să realizeze acea misiune şi să revină înapoi. Un vehicul militar, însă, nu e o Tesla care rulează pe autostrăzi cu asfalt frumos şi marcaje, unde delimitarea spaţiului e clară. Aşa că inginerii din Israel au învăţat acest vehicul să-şi croiască drum prin cele mai dificile terenuri, analizând totul în jur la 360 grade, şi deducând cea mai raţională cale nu doar cu câţiva metri înainte, ci pe distanţă medie şi lungă, într-o continuă adaptare. Acesta poate sesiza obstacole neaşteptate în cale, poate executa ocoliri ale lor, iar datorită celor 3 punţi cu toate roţile motrice, e capabil să înainteze în teren cu adevărat dificil.
Vehiculul e în constantă alertă asupra pericolelor care l-ar putea paşte, fiind capabil să reacţioneze la ele în diverse feluri, de la evitări, staţionări, aşteptări până la tragere. Acesta poartă la bord muniţie de câteva tipuri, având inclusiv un tun de 30 mm, toate fiind dirijate autonom. Misiunile principale ale vehiculul vor fi de recunoaştere, iar ajunând într-un punct, acesta poate lansa drone pentru survolări detaliate. Însă vehiculul poate fi letal până şi pentru un tanc, purtând la bord şi un lansator de rachete de tip Spike, rachete care identifică ţinta şi o urmează în timp real până la distrugere. Deci, pe cât de mic şi de mobil e acest vehicul, pe atât de important poate fi într-o misiune.
Iar partea cea mai curioasă e gradul de autonomie, cu care a fost înzestrat. Acţiunea vehiculul poate fi urmărită de la distanţă, însă Robust a fost conceput încât să nu aibă nevoie de oameni care să-l urmărească în permanenţă şi să-i confirme fiecare acţiune. Astfel, vehiculului i se trimite misiunea de bază, iar toate traseele, deciziile ad-hoc de tragere, poziţia exactă de amplasare în urma analizei de teren e lăsată la discreţia sistemului său autonom. Desigur, asta presupune un grad imens de responsabilitate în diverse situaţii dintr-un război de lume reală, dar un asemenea vehicul militar practic nu mai are nevoie de soldaţi şi vine dintr-un concept de război al viitorului, în care asemenea maşinării vor fi trimise să lupte în locul oamenilor. E greu de conturat exact acest concept de acum, mai ales de către cei ce nu au tangenţă directă cu tehnica militară, însă e clar că războiul Rusiei din Ucraina a deschis cutia pandorei spre dezvoltarea accelerată a armelor noi, iar modul în care se luptă acum în Ucraina a arătat multe aspecte noi ale războiului, neluate în calcul anterior. Şi se pare că Israelul e una din primele ţări care au tras observaţii şi lecţii şi au şi creat instrumente militare noi, de viitor.
Vezi mai jos un video de prezentare al noului Robust, publicat de către una din entităţile participante în dezvoltarea acestui vehicul.
0
1,892
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!