(VIDEO) Italia mai creează legende auto şi-n zilele noastre: acesta e Pagani Huayra Codalunga, maşina de 7 milioane de euro

19 Iunie 2022, 12:28
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre vorbim mult mai des despre creaţii fascinante din Italia anilor 1960 mai ales, cu maşini create cu design superb şi ambiţios, care îndrăzneau într-un mod care nu mai pare posibile azi să ducă măiestria de a construi maşini la un nivel superlativ. Şi vorbim mult mai des despre acele creaţii de demult, decât de maşini similare create azi. Dar, totuşi, din când în când, apar excepţii fabuloase. Pagani Huayra Codalunga e o asemenea creaţie fascinantă, care demonstrează că Italia mai creează legende auto şi-n zilele noastre.
Cei de la Pagani spun direct şi franc: au creat un model nou cu aceeaşi ambiţie cu care o făceau bunicii lor, în anii 60 ai secolului trecut. Nu au vrut să repete formele, dar au vrut să meargă pe măiestria de coachbuilding italian de cândva, creând forme la fel de ambiţioase şi unice.
Pagani Huayra este şi în mod normal un automobil extraordinar, atât în inginerie cât şi preţ. Doi dintre cumpărători, totodată colecţionari, au sugerat companiei să creeze o versiune cu posterior alungit, după ideile care se practicau în anii 60. Pagani i-a ascultat, a meditat, apoi i-a implicat în procesul de creaţie. În rezultat a apărut acest Pagani Huayra Codalunga, adică un Huayra cu „coadă lungă”.
Motorul amplasat median a rămas acelaşi V12, care dezvoltă 840 CP şi 1.100 Nm. Maşina a primit un sistem de evacuare din titan, ce cântăreşte doar 4,4 kg. Noul design al posteriorul a permis vizorul neobstrucţionat spre acest sistem de evacuare şi a mai permis reducerea din elementele ce se aflau acolo, în favoarea liniilor simple şi atemporale. În rezultat, maşina alungită cântăreşte doar 1.280 kg!
Şi dacă în anii 60 maeştrii italieni lucrau cu ciocanul în aluminiu pentru a crea caroserii, cei de la Pagani au muncit manual în fibra de carbon, care e şi un ingredient din secretul greutăţii reduse.
Un lucru e absolut clar, însă, noul Pagani Huayra Codalunga e o maşină nouă creată cu certificat de legendă de la naştere. Maşina asta poate merge măcar şi azi la Concorso d’Eleganza pe malul lacului Como, să fie parcată alături de o Lamborghini Miura din anii 1960, de un Bizzarrini, de un Ferrari 250 GTO, şi să se simtă perfect încadrată în peisaj.
Preţul unui Pagani Huaya Codalunga, azi, e de la 7 milioane de euro în sus. Dar nici cei care au 7 milioane disponibile nu se pot entuziasma prea mult, pentru că se vor produce doar 5 exemplare şi toate 5 au fost deja vândute.
Şi adevărul e că dacă cineva dintre cei 5 ar vrea să vândă mâine maşina, probabil ar putea lua şi 14 milioane pe ea. Pentru că o maşină de colecţie din prima zi în care iese de pe poarta fabricii.
E cert, Italia mai creează legende auto, şi o face din nou, aşa cum ştiu doar maeştrii de acolo!
0
7,364
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!