(VIDEO) O nouă tehnologie va face camioanele Volvo să poată manevra înainte şi înapoi fără frână

10 Iunie 2022, 16:06
Redacţia PiataAuto.md
Sunt unele tehnologii atât de bizare, încât atunci când sunt anunţate, pare că nu le-a cerut nimeni şi e puţin probabil să fie cu adevărat utile. Totuşi, cei de la Volvo spun că o nouă tehnologie anunţată de ei a fost foarte cerută de şoferi şi va uşura enorm manevrarea camioanelor la viteze mici. Dacă e aşa sau nu — probabil ar putea-o spune cel mai bine şoferii de camioane.
În ce constă noua tehnologie? Atunci când un camion e manevrat în spaţii restrânse, de multe ori asta presupune direcţionări foarte atente, însoţite de necesitatea de a schimba frecvent direcţia de deplasare — înainte sau în marşarier. Respectiv, asta înseamnă apăsarea pedalei de frână, schimbarea poziţiei cutiei de viteze, eliberarea frânei şi dozarea atentă a acceleraţiei.
Sună cât se poate de firesc, dar acum camioanele Volvo dotate cu noua funcţie, numită Change Direction, vor putea fi manevrate înainte şi înapoi fără a apăsa pedala de frână. Practic, se va puterea ţine piciorul drept pe acceleraţie, iar levierul cutiei de viteze automate va putea fi mutat în marşarier şi în poziţia de deplasare înainte fără a opri camionul de tot. Respectiv, cât camionul e încă în mişcare înainte, de exemplu, şoferul poate include marşarierul şi cu pedala de acceleraţie aplică forţă în direcţie inversă, încetinind camionul apoi mişcându-l înapoi. Un soi de „prindere” a camionului, iar operaţiunea poate fi realizată în ambele direcţii, astfel încât şoferul ţine piciorul doar pe acceleraţie şi nu mai apasă deloc frâna.
Întreg sistemul este, de fapt, o funcţie nouă adăugată cutiei de viteze, care beneficiază de un ambreiaj capabil să încetinească întreg camionul prin aceste forţe de revers. Practic, sarcina încetinirii camionului o preia ambreiajul şi implicit cutia de viteze cu motorul, în locul frânelor.
Va însemna asta oare uzarea accelerată a ambreiajului şi eventual o durată de viaţă mai mică a cutiei de viteze? Inginerii Volvo ne asigură că nu, acum, la momentul lansării. Cum va fi situaţia de facto, în viaţa reală, rămâne de văzut în următorii ani.
0
6,795
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!