(VIDEO) Repusă pe calea progresului, fabrica Tatra lărgeşte gama de camioane militare, care n-au nevoie de drumuri şi poduri

26 Iunie 2022, 09:39
Redacţia PiataAuto.md
Acum mai multe săptămâni menţionam că fabrica Tatra, salvată de doi oameni de afaceri cehi mai mulţi ani în urmă, a intrat pe un făgaş de progres consistent, odată cu câştigarea mai multor contracte semnificative pentru următorii ani, atât pentru camioane civile şi de pompieri, cât şi camioane militare, fabrica obţinând recunoaşteri şi certificări la standarde NATO, ceea ce a permis mai multor armate ale lumii şi inclus baze comune NATO să plaseze comenzi importante, de sute de camioane Tatra. Mai mult ca atât, într-un alt articol spuneam că până şi armata ucraineană reuşise să cumpere câteva camioane Tatra înainte de începutul războiului, dotate cu sistem de rachete Neptun, rachete cu care a fost distrus şi crucişătorul Moskva. Iar într-un articol mai recent indicam că, la expoziţia industriei de apărare la Paris, cehii au prezentat noul obuzier Morana, construit pe bază de camioane Tatra Force, atunci menţionându-se despre o lărgire masivă a gamei de produse militare din Cehia, în cooperare cu Tatra. Ei bine, acum şi fabrica Tatra a trecut în revistă toate aceste posibilităţi militare noi, cu care pot fi echipate camioanele sale militare.
Aceştia nu vorbesc în video despre vehiculele precum Morana, care iau forme cu totul diferite şi sunt livrate efectiv de companiile partenere, precum Excalibur Army, ci de camioanele Tatra şi de formulele şi de echipările militare pe care le pot avea. La baza tuturor acestor variaţii stă şasiul Tatra Force, sau Tatra 815-3 în denumirea tehnică. Este, efectiv, un şasiu proiectat acum câteva decenii, încă în perioada Cehoslovaciei, dar care a fost atât de bine gândit, încât a avut nevoie doar de perfecţionări continue. E un şasiu ce foloseşte renumitul concept Tatra cu tub de tracţiune pe mijloc şi punţi articulate, care permite extinderea formulei la un număr imens de punţi. În domeniul militar, 6 punţi e de obicei limita maximă, dar camioanele civile construite pe acest şasiul pot avea şi 9 sau 10 punţi, fiind destinate unor transporturi agabaritice de obicei.
Aceste camioane militare pot fi dotate cu un motor turbodiesel V8, răcit cu aer, de origine Tatra, care are avantajul de a fi mai simplu în exploatare şi nepretenţios în climă rece. Dar se poate opta şi pentru un Cummins răcit cu apă, cu 6 cilindri. Tracţiunea pe cât mai multe munţi e preferabilă, iar aici configuraţiile posibile sunt enorme.
În video-ul de mai jos, cei de la Tatra pun un accent enorm pe ceea ce-i caracterizează cel mai mult — capacitatea camioanelor lor de a înainte acolo unde nu mai sunt drumuri, iar în condiţiile unui război, asta e un atribut crucial. Mai mult ca atât, camioanele militare Tatra sunt capabile să înainteze prin râuri de până la 1,5 metri adâncime, iar asta face ca aceste camioane să nu aibă nevoie de poduri în cele mai multe condiţii militare, or, aproape toate râurile au frecvent vaduri unde înălţime nu depăşeşte 1,5 metri.
Şi, fireşte, cehii trec în revistă mai jos şi tipurile de structuri şi muniţii pe care le pot avea camioanele lor, de la centre de comandă la lansatoare de rachetă, iar cabinele blindate protejează echipajul de la bord. Un fapt e absolut clar, camioanele Tatra, care cu un deceniu erau suspendate total din producţie din cauza privatizărilor reuşite, nu doar că au revenit azi în producţie dar iată, sunt în plin avânt de progres atât în domeniul civil, cât şi cel militar. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
11,997
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!