(VIDEO) Scania lansează noul 45R, camionul electric cu autonomie de 320 km la 40 tone masă totală

13 Iunie 2022, 13:21
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul de camioane Scania se mişcă rapid spre electrificare şi anunţă o nouă lansare. Încă în decembrie cei de la Scania anunţau versiuni plug-in hibride şi promiteau lansări viitoare importante şi în domeniul electric. Şi în timp ce Scania avea camioane electrice cu autonomie mai mică, încă din iarnă producătorul suedez de anunţa despre testarea a tot soiul de camioane electrice mari, puse la tot soiul de misiuni în viaţa reală. Şi chiar săptămâna trecută anunţam despre un camion cu două remorci şi masă totală de 74 de tone, care lucra într-o mină din Suedia şi despre care spuneam că sigur are baterie mai mare şi sistem de propulsie perfecţionat. Ei bine, la câteva zile distanţă, Scania a anunţat şi noul camion electric de serie din clasa de 40 de tone, numit 45R, care vine cu autonomie decentă şi inginerie mult mai practică pentru viaţa reală.
Aşadar, noul camion electric Scania poate veni în formulă rigidă sau cap tractor şi poate veni în ipostaza clasei de 40 de tone, sau în configuraţie cu două remorci şi masă totală de 64 de tone! În varianta de 40 de tone, complet încărcat asigură o autonomie de 320 km, autonomie pe care Scania o clasifică drept regională dar care poate fi şi de distanţe lungi, internaţionale, dacă judecăm după timpul de încărcare.
Astfel puterea totală a electromotoarelor e de 410 kW, adică 557 CP, ceea ce-i va asigura un dinamism comparabil cu cel al motoarelor diesel. Setul de baterii al noului camion Scania are 624 kWh capacitate totală — o cifră uriaşă. Din ea, însă, 468 kWh sunt utilizabil în regim normal, iar asta e suficient pentru 320 km autonomie pentru ipostaza de 40 tone şi pentru 230 km autonomie în cazul celei de 64 tone. Asta înseamnă un consum de 146,25 kWh/100 km pentru capul tractor din clasa de 40 tone şi 203 kWh/100 km pentru cel de 64 tone.
Partea la fel de interesantă e că bateriile camionului pot fi încărcate la 375 kW putere, ceea ce înseamnă că o încărcare completă va dura mai puţin de 90 minute. Desigur, camioanele pot fi încărcate şi la puteri mai mici, peste noapte, de exemplu. Dar, 320 km autonomie înseamnă aproape 4 ore de condus în mod normal, după care 90 minute de pauză şi pot urma alte 4 ore de condus, ceea ce înseamnă apropiere de un program de 9 ore de condus pe zi.
Vezi mai jos un scurt video explicativ cu noul camion electric Scania.
0
2,021
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!