(VIDEO) Un proprietar de Lexus GX, cu 368 mii km parcurşi, a cheltuit 24 mii dolari pentru a-l restaura în condiţie de nou

6 Iunie 2022, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Lexus GX e un model notoriu pentru fiabilitatea şi durabilitatea sa exemplară, la fel ca şi Toyota Land Cruise Prado, cu care împarte platforma tehnică. Vorbim de prima generaţie, produsă între 2003 şi 2009, dar aceste calificative sunt valabile pentru toate generaţiile, cu specificarea că Lexus n-a făcut uz de motoarele diesel de pe Prado, ci de motoare pe benzină. Ei bine, un proprietar din SUA al unui Lexus GX470, fabricat în 2006, a fost atât de mulţumit de primii 368 mii km parcurşi de maşina sa, încât în loc să-şi cumpere una nouă, a decis să investească 24 mii dolari pentru a o restaura în condiţie impecabilă şi a mai merge cu ea mult timp înainte.
Fiindcă e vorba de SUA, odometrul maşinii indică 229.074 mile, echivalentul a 368.662 km. Maşina nu avea nicio problemă esenţială, deranjantă, dar proprietarul a decis pur şi simplu să-i facă o restaurare completă, mecanică şi estetică, pentru a o aduce din noua la condiţia similară celei cu care a ieşit din fabrică, pentru a o putea exploata la fel de lipsit de griji încă vreo 15 ani înainte.
Aşa că la maşină s-au făcut multe lucrări din cele care nu erau absolut necesare, dar care puteau fi necesare în următorii 15 ani. Motorul de sub capotă, apropo, e un V8 de 4,7 litri indestructibil, care a fost cândva certificat şi pentru folosire în aviaţie, într-atât de fiabil era. Aşadar, la acest Lexus GX s-a schimbat galeria de evacuare şi o parte din cea de admisie, s-a schimbat distribuţia, s-a montat un nou compresor pentru sistemul de climatizare, chiar dacă cel vechi era funcţional, s-a pus şi o nouă pompă de servodirecţie. În total, lucrările de actualizare la motor, cu piese originale şi manoperă, au costat 7.850 dolari SUA.
S-au făcut şi actualizări complete la suspensie, cu braţe noi, bucşe şi amortizoare şi tot soiul de alte mici componente. Apropo, suspensia spate a fost trecută de la pneumatică la cea pe arcuri. Partea inferioară a maşinii a fost sablată şi acoperită ulterior cu un strat nou se protecţie, pentru a fi lipsită de rugină încă 15 ani înainte. Şi întreaga maşină a trecut printr-o polisare, pentru împrospătări estetice.
La interior, scaunele au primit tapiţerie nouă, un volan nou, dar şi un levier nou al cutiei de viteze. Deci, şi interiorul a fost făcut să arate din nou proaspăt.
Şi toată restaurarea a fost decisă de proprietar chiar dacă maşina a avut şi un uşor accident la roata dreaptă spate. Mulţi ar putea spune că o asemenea restaurare a unui SUV cu parcurs atât de mare nu e raţională. Însă proprietarul, pe lângă faptul că-şi adoră maşina, a calculat că, cu 24 mii dolari azi nu prea poţi cumpăra un SUV simţitor mai bun, iar cu 24 mii plus valoarea maşinii sale nu-şi va putea cumpăra unul nou. Văzând cât de fiabil e acest model, însă, a decis că 24 mii îl pot readuce la condiţie de nou, iar astfel e mai raţional să-l exploateze pe el încă mulţi ani înainte, având siguranţa alegerii făcute.
Vezi mai jos mecanicul service-ului care i-a făcut lucrările de restaurare acestei maşini vorbind despre ea şi demonstrându-i starea actuală.
0
2,654
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!