Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Volvo a prezentat primul său camion cap tractor, propulsat de hidrogen, cu 1000 km autonomie şi încărcare rapidă

20 Iunie 2022 - 13:17
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când vorbim de propulsia electrică la maşini sau camioane, întotdeauna apare în discuţie dilema dacă vehiculele electrice cu energia stocată în baterii sunt viitorul sau dacă cele ce-şi produc energia prin pile de hidrogen sunt mai raţionale la nivel ingineresc şi, de fapt, ele ar fi viitorul. Ei bine, Volvo are deja camioane electrice cu baterii, dar acum a prezentat şi primul său camion de distanţe lungi, în formulă de cap tractor, propulsat pe bază de hidrogen, cu pile de combustibil.
Astfel, vorbim de un camion care are motoare electrice, dar care-şi produce electricitatea pentru ele folosind reacţia chimică a hidrogenului, după un principiu demult cunoscut şi utilizat şi de Toyota Mirai, de exemplu. Până acum, însă, limitările acestei tehnologii nu-i permiteau să fie aplicabilă în viaţa reală la camioane. Limitările veneau de la capacitatea relativ mică de producţie a electricităţii prin pile de combustibil, raportată la puterea necesară unui camion încărcat, dar şi de la lipsa infrastructurii. Infrastructura e în plină dezvoltare în prezent în UE, iar pentru cea de-a doua problemă, inginerii Volvo au găsit o soluţie.
Soluţia constă în dublarea instalaţiei la bordul camionului. Deci, practic, la bord se regăsesc două instalaţii de pile de combustibil, care se alimentează din aceleaşi rezervoare, dar pot lucra împreună în tandem, la capacităţi egale sau îşi pot varia individual capacităţile. Aceste variaţii permit sistemului de propulsie să stabilizeze mai eficient necesităţile curente ale electromotoarelor şi determină necesitatea unei baterii mai mici pentru stocarea electricităţii.
Bateria e necesară întotdeauna la asemenea sisteme de propulsie, pentru că pilele de hidrogen au o latenţă în generarea electricităţii — când apeşi pedala de acceleraţie efectul de creştere a producţiei de electricitate vine în câteva secunde, iar când ei piciorul de pe pedală producţia încetineşte mai lent, continuând să folosească combustibil. Şi pentru a nu irosi această energie şi a asigura reacţii instantanee la comenzile şoferului, se instalează o baterie ce stochează energia suficientă pentru amortizarea acestor cicluri de funcţionare. Doar că ea e de zeci de ori mai mică decât la un sistem de propulsie ce-şi stochează toată energia în baterii.
În cazul camionului Volvo, care e conceput, dar încă trece prin testele de pre-producţie, cele două instalaţii de pile de combustibil pot genera împreună 300 kW de electricitate în timp real. Volvo nu anunţă cât de puternice sunt electromotoarele care pun în mişcare roţile, însă faptul că instalaţiile produc 300 kW energie în timp real ar permite, în mod normal, o putere cumulată de imediat sub 300 kW a electromotoarelor. Iar asta înseamnă până spre 543 CP, ceea ce, dacă mai luăm în calcul şi cuplul mai mare al motoarelor electrice, e mai mult decât suficient pentru camioanele din segmentul de 40 tone. De fapt, inginerii Volvo spun că puterea suficientă chiar şi pentru o formulă cu două remorci şi o masă totală de 65 tone.
Partea şi mai frumoasă este că acest nou camion Volvo nu are nevoie să stea ore întregi la prize, pentru a-şi încărca bateriile. Hidrogenul presurizat e stocat în butelii, amplasate în spatele cabinei, iar umplerea lor durează 15 minute, cam cât ar dura şi un plin cu motorină. Iar cu un plin camionul poate circula în jur de 1.000 km, în regim de muncă, cu remorca încărcată.
Şi, fireşte, singura emisie a camionului sunt vaporii de apă, fără CO2, fără noxe sau alte emisii. Iar dacă şi hidrogenul pur e obţinut prin energie regenerabilă, după cum se intenţionează, atunci propulsia devine cu adevărat verde.
Noul camion pe hidrogen al Volvo va intra de curând în flotele primilor clienţi în regim de testare, cu ingineri Volvo făcându-le periodic vizite acestora şi cu date acumulate, tocmai pentru a observa totul în viaţa reală. Către anii 2025-2026, Volvo planifică să lanseze în vânzări libere acest model, iar până atunci, în cadrul unui parteneriat cu Mercedes, cei de la Volvo lucrează şi la crearea de staţii de hidrogen pe principalele autostrăzi europene.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter