ANRE vrea să atragem atenţie nu doar când carburanţii se scumpesc, ci şi când se ieftinesc, iar în ultima lună şi jumătate preţurile s-au redus semnificativ

27 Iulie 2022, 13:43
Redacţia PiataAuto.md
De foarte multe ori spunem că atunci când preţurile la carburanţi cresc pe pieţele internaţionale, acestea se modifică rapid şi la pompe în Moldova, iar când scad, întotdeauna există scuze de ce reducerile se aplică mai lent la pompe, iar atenţia e de obicei aţintită la ANRE, agenţia care e mandatată să stabilească preţurile plafon pe ţară.
În ultima lună şi jumătate, însă, cotaţiile internaţionale au variat mai mult în scădere, generând şi reduceri de preţuri la pompă în Moldova, cu o anumită latenţă. Dar ANRE vrea să atragem atenţie la acest fenomen, nu doar când carburanţii se scumpesc şi toată societatea-i acuză pe aceştia, ci şi atunci când se ieftinesc. Astfel, aceştia au publicat un comunicat în care vorbesc despre evoluţia în ultima lună, şi despre corectitudinea agenţiei în operare. Noi, totuşi, am vrut să facem nişte calcule actualizate, luând drept referinţă preţul maxim de la pompă, atins la mijlocului lui iunie 2022, şi preţul anunţat azi de ANRE pentru mâine.
Astfel, preţul maxim la benzină a fost atins la 15 iunie 2022, când un litru de benzină costa 33,90 lei. Preţul anunţat pentru mâine, 28 iulie, este de 28,16 lei, ceea ce înseamnă că-n ultima lună şi jumătate preţul la pompă în Moldova s-a redus cu 5,74 lei. Raportat în euro, 1 litru de benzină costa la 15 iunie 1,70 euro, iar acum costă 1,44 euro.

Preţul maxim la diesel a fost atins la 23 iunie 2022, când un litru costa 32,46 lei în Moldova. Preţul anunţat pentru mâine e de 27,66 lei, deci reducerea totală a preţului motorinei la pompă în Moldova în acest interval e de 5,80 lei. Raportat în euro, 1 litru de diesel costa la 23 iunie 1,61 euro, iar acum costă 1,41 euro.
0
8,503
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!