Acesta e un tractor clasic Lamborghini, care stă în vizorul tuturor pe o stradă din Chişinău

14 Iulie 2022, 20:47
Ilie Toma
Acum câteva zile am publicat un articol amplu despre istoria tractoarelor Lamborghini, care au fost create încă înainte de automobilele cu acelaşi nume, care le ştim cu toţii, şi care se mai fabrică până azi. După acel articol am primit un mesaj de la un cititor, care ne-a informat că în Chişinău, în vizorul tuturor, dar aproape neştiut de nimeni, există un tractor clasic Lamborghini.
Am mers după pontul primit la adresa indicată — strada Sfatul Țării, colţ cu strada Sciusev. Şi, într-adevăr, am descoperit acolo un tractor Lamborghini DL20, numit şi Lamborghinetta datorită dimensiunilor compacte. Iar acest tractor clasic e mai rar şi mai valoros decât am crede!
Modelul DL20 a fost unul din primele concepute de Lamborghini, atunci când compania şi-a luat avânt industrial. A fost lansat în 1952, de rând cu alte 3 modele — DL15, DL25 şi DL30, iar în următorul an au urmat şi DL40 şi DL50. Iniţial, modelul DL20 avea un motor de 18 CP. Însă, în 1956 Lamborghini a inaugurat o nouă fabrică şi noi linii de producţia, iar în 1957 a pus în producţie un motor perfecţionat pentru DL20, de 22 CP.
Am căutat pe tractorul din Chişinău însemne ale anului de fabricare şi am găsit plăcuţa informativă. Exemplarul e fabricat în 1959 şi are un motor din cele de 22 CP. Şi e vorba de un motor diesel, în 2 cilindri şi 1,4 litri!
Mai mult ca atât, exemplarul din Chişinău e vopsit în cea mai renumită combinaţie de culori a tractoarelor Lamborghinetta din acei ani — oranj cu albastru.
Tractorul din Chişinău e plasat în zona unei terase situate la aceeaşi intersecţie. Am reuşit să vorbim şi cu unul din angajaţii terasei, care ne-a confirmat că proprietarul restaurantului este şi proprietarul tractorului şi tot el a fost cel care l-a adus şi plasat acolo, ca un element de admiraţie pentru localul său. Din păcate, cum ne spune angajatul acestui local, prea puţini înţeleg valoarea acestui tractor şi îl tractează pur şi simplu ca un tractor oarecare. „Copiii urcă pe el să se joace, unii m-au întrebat de ce un tractor stă nemişcat aici, când ar trebui să muncească pe câmp. Până şi eu am citit în internet istoria tractoarelor Lamborghini şi am înţeles cât de interesante sunt, că sunt create încă înainte de maşini, am aflat şi cum Ferruccio Lamborghini s-a certat cu Enzo Ferrari, cel din urmă spunându-i că nu pricepe nimic în maşini, că poate face numai tractoare. Eh, dar toate astea sunt istorie, pe care puţini o ştiu” — conchide omul de serviciu de la acest local, care tocmai şi-a câştigat admiraţia din partea noastră.
Ca să înţelegem cât de rar şi valoros e acest tractor, aflăm că în 1959 s-au înmatriculat numai 345 de tractoare Lamborghinetta în toate variaţiile, iar în toată istoria modelului — iar de la inaugurarea fabricii până la sfârşitul carierei modelului n-ar fi fost produse nici 1.000 exemplare, conform arhivelor Lamborghini Trattori. Este, deci, un model foarte rar.
Exemplare de tractoare Lamborghini DL20 din 1959 s-au vândut în ultimii ani cu preţuri cuprinse între 25 mii şi 30 mii euro în stare bună. Exemplarul din Chişinău, are totuşi o neconcordanţă, explicaţia exactă a căreia n-am putut-o găsi în arhivele Lamborghini.
Capacul motorului nu corespunde cu un Lamborghini DL20 original, deci intuim că acest capac e cel mai probabil o replică mai rectangulară decât ar trebui. Şasiul şi motorul par originale, însă, la fel ca punţile şi roţile.
Deci, chiar dacă nu e tocmai un exemplar de vândut la licitaţii cu zeci de mii de euro şi chiar dacă nu e sută la sută autentic, acest tractor Lamborghini din Chişinău e, totuşi, o descoperire neaşteptată, pe lângă care poate mulţi am trecut vreodată fără a-i sesiza adevărata valoare cel puţin emoţională, dacă nu în preţ. Aşa că de azi încolo, când treci pe această stradă, poţi arunca o privire mai atentă la tractorul Lamborghini din văzul tuturor din Chişinău!
0
2,450
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!