Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Ambarcaţiunea autonomă Mayflower a traversat în premieră Oceanul Atlantic fără un echipaj la bord

3 Iulie 2022 - 11:27
Redacţia PiataAuto.md
Evoluţia spre timpurile când navele vor ajunge să navigheze complet autonom în oceanele planetei, fără echipaje la bord, a mai făcut un mare pas înainte. Ambarcaţiunea Mayfower tocmai a traversat în premieră Oceanul Atlantic, din Marea Britanie în SUA, fără un echipaj la bord, navigând complet autonom.
Construcţia navei şi tehnologiei sale de la bord a început de la o idee lansată în 2016, iar după asta cei de la IBM s-au alăturat, fiind cei care au echipat nava cu 6 camere dirijate de inteligenţă artificială, 30 de senzori şi 15 alte utilate amplasate în jurul bordului. Toate aceste date sunt acumulate şi procesate de un sistem numit AI Capitan, sau căpitanul inteligenţă artificială, cum ar veni, care ia decizii de manevrare a navei în timp real, ţinând cont de condiţiile de trafic, destinaţie, eficienţă, dar şi legile maritime. Senzorii navei sunt atât de sensibili, încât simt până şi vietăţile subacvatice şi pot să-şi ajusteze ruta pentru a nu le deranja prea mult.
Traversarea cu succes a Atlanticului de acum este cea de-a doua încercare a navei, însă prima cu succes, întrucât o tentativă similară din 2021 a fost oprită din cauza unei defecţiuni mecanice. În 2022, ea a părăsit ţărmul Marii Britanii în luna aprilie, apoi nişte probleme tehnice au făcut-o să-şi schimbe direcţia spre insulele Azore, unde a fost diagnosticată şi realimentată, după care şi-a continuat drumul. Când se apropia de continentul nord-american, ambarcaţiunea a mai avut alte probleme, care au făcut-o să se îndrepte spre Halifax, Canada, şi abia după aia a navigat şi ultimul segment spre Plymouth, Massachusetts, unde a ajuns pe 30 iunie.
Ultimele 25 mile spre port nava a fost remorcată, conform regulamentelor de siguranţă maritimă ale SUA. Navigarea cu succes a Atlanticului de către Mayflower a dus la o acumulare enormă de date şi experienţe, care vor ajuta şi mai mult la perfecţionarea acestor sisteme. Mayflower nu a prima navă condus autonom din lume, nava Yara Birkeland, de exemplu, construită parţial în România, operând deja într-un fiord norvegian, iar recent o altă navă transportatoare de containere, construită de Hyundai, a traversat Oceanul Pacific, jumătate din distanţă fiind parcursă autonom. De asemenea, câteva luni în urmă, o altă navă a manevrat autonom prin traficul aglomerat de lângă ţărmul Japoniei.
Nava Mayflower e propulsată de un sistem de propulsie hibrid, ce foloseşte energie solară în cea mai mare parte şi dezvoltă o viteză maximă de 10 noduri.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter