Câţi şoferi din Moldova s-au ales în 2022 cu permise suspendate din cauza acumulării punctelor de penalizare

20 Iulie 2022, 14:38
Redacţia PiataAuto.md
Poliţia din Moldova a anunţat ieri despre un caz în care a surprins un şofer de 73 de ani gonind cu 101 km/h printr-o localitate din raionul Taraclia. Poliţiştii i-au aplicat acestuia 5 puncte de penalizare şi o amendă şi, când au verificat şoferul în sistemul informaţional, au constatat că acesta mai avea 10 puncte de penalizare la activ. Astfel, atingându-se 15 puncte în total, şoferului i s-a făcut şi documentarea pentru suspendarea permisului de conducere, poliţia accentuând acest fapt într-un mod atât de important, de parcă ar fi unul din foarte puţinii şoferi din Moldova care ajunge la suma de 15 puncte de penalizare şi ajunge la suspendarea permisului de conducere. Am vrut, deci, să aflăm statistici complete şi le-am adresat celor de la poliţie o solicitare în care să vedem câţi şoferi din Moldova s-au pomenit în anul 2022 în situaţia de a avea 15 puncte de penalizare şi de a se alege cu permisul suspendat.
Poliţia a extras pentru noi datele în timp real la ziua de azi, pentru anul 2022, cifrele fiind valabile la ora comunicării informaţiilor, dar putând varia uşor în timp real în cazul apariţiei de noi cazuri între timp. Aşadar, în anul 2022, de fapt, au ajuns la 15 puncte de penalizare 791 de şoferi din Moldova.

Procedura prevede că poliţistul pregăteşte dosarul, dar instanţa de judecată pronunţă verdictul de suspendare a permisului. Astfel, din cei 791 de şoferi care au ajuns la 15 puncte, pentru 303 din ei s-a ajuns la luarea unei decizii, alte 488 de cazuri fiind încă în procedură de stabilire a unui verdict.
Şi mai curios e faptul că, din cei 303 şoferi cărora li s-a emis o decizie, doar 74 de şoferi s-au ales cu permisul de conducere efectiv suspendat. Ceilalţi 229 s-au ales cu amenzi, fiind trataţi mai blând de instanţele de judecată. Deci, efectiv, în 2022, din 791 de şoferi care au ajuns la 15 puncte de penalizare, doar 74 au ajuns deocamdată la suspendare de facto a permisului.
Foto: Captură din imagine publicate acum câteva luni de un şofer din Moldova, care gonise cu asemenea viteză pe strada Mihai Viteazu din Chişinău

Şoferul menţionat ieri în comunicatul poliţiei nu se numără deocamdată printre cei 74, acesta fiind abia la începutul procedurii.
0
9,265
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!