Chevrolet a lansat în SUA noul Blazer electric, împreună cu o versiune SS de performanţă şi alta ca maşină de poliţie

20 Iulie 2022, 10:31
Ilie Toma
Maşinile electrice mai fac un pas major în SUA, prin lansarea noului Chevrolet Blazer în formă de SUV electric, nu unul cu motoare V8 imense, cum se obişnuia. Mai mult ca atât, dacă tot BMW lansează un model M electric şi Audi are un RS electric, de ce n-ar face-o şi Chevrolet, prin lansarea primului model cu propulsie electrică şi cu indicele SS pe grilă?
Şi mai interesant e că ultimul Trailblazer SS are aproape 20 de ani de ani de când a fost lansat şi avea pe atunci un motor V8 de 6,0 litri, cu 400 CP la activ. Noul Chevrolet Blazer EV SS va avea două electromotoare şi va livra 557 CP şi 878 Nm cuplu. Acceleraţia de la 0 la 60 mile pe oră, adică 96 km/h, se va situa la sub 4 secunde. Şi pentru că acum tema frânelor prea slabe la maşinile electrice e una intens discutată după recentele incidente cu câteva exemplare Tesla, Blazer EV SS va avea frâne de performanţă Brembo, oferite standard.
Dar, pe lângă versiunea de performanţă SS, noul Blazer EV debutează încă în 3 alte versiuni mai temperate. Iar aici lucrurile devine de-a dreptul uluitoare, or, acest SUV poate fi oferit, în funcţie de versiune, cu tracţiune integrală, faţă sau spate. E ceva neobişnuit, dar, într-o epocă a electromotoarelor care sunt amplasate lângă punţi şi nu sunt conectate prin arbori cardanici sau tunele de transmisie, această variaţie devine mult mai simplă.
Aşadar, versiunea de bază 1LT are tracţiunea doar pe puntea faţă şi oferă autonomie de 398 km, versiunea 2LT poate avea tracţiune faţă sau integrală şi va oferi 472 km autonomie, iar versiunea RS poate avea tracţiune faţă, spate sau integrală şi promite 515 km autonomie. Versiunea de performanţă, SS, are doar tracţiune integrală şi o autonomie de aproape 470 km. Chevrolet nu anunţă parametrii de putere pentru toate celelalte versiuni şi nici mărimile bateriilor, însă toate versiunile vor putea fi încărcate cu până la 190 kW la prize fast charge, ceea ce e mai puţin decât modelele coreene sau ale celor de la Porsche, dar e mai mult decât unele modele Mercedes lansate în ultimul an.
Dincolo de parametrii tehnici, noul SUV al celor de la Chevrolet e cât se poate de ambiţios ca design, marcând un salt mai pronunţat spre forme concepute să genereze emoţie. Aminteşte un pic şi de Cadillac Lyriq în proporţii, dar Blazer EV e totuşi un pic mai compact în dimensiuni, fiind conceput pentru un public mai larg. Oricum, noul model electric al celor de la Chevrolet are toate şansele să-i cucerească pe cei din America de Nord.
Şi, pe deasupra, pe lângă toate versiunile civile, cei de la Chevrolet au conceput şi un Brazer EV în rol de maşină de poliţie, numai bună pentru urmăriri rapide. Maşina de poliţie e creată pe baza versiunii de performanţă SS, deci are aceeaşi 557 CP la dispoziţie. Iar cu autonomia mai mare, poliţiştii ar trebui să aibă suficientă energie chiar şi pentru zilele cu misiuni mai solicitante.
0
1,327
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!