Cum poate fi vândută o maşină în Estonia, la orice oră, doar cu semnături digitale cu telefonul, fără deplasări la birouri de înmatriculare

29 Iulie 2022, 15:04
Ilie Toma
Vânzarea unei maşini în ţara noastră presupune inevitabil şi o deplasare fizică la biroul de înmatriculare, unde ai de semnat cereri de scoatere de la evidenţă, punere la evidenţă pe numele noului proprietar, pe lângă asta se mai semnează şi un contract de vânzare cumpărare. Toate astea consumă ceva timp şi pot fi făcute doar în zilele de lucru ale birourilor de înmatriculare, în limitele programului de muncă. În Estonia, însă, lucrurile pot fi făcute digital, din stradă, cu telefoanele mobile ale cumpărătorului şi vânzătorului, la orice oră şi-n orice zi. Am discutat despre această tehnologie şi experienţă cu Victor Guzun, moldovean stabilit în Estonia de mai mulţi ani, tot el şi fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia.
Victor e un adept înflăcărat al digitalizării serviciilor publice, iar exemplul Estoniei, cu tehnologii pe care le utilizează în fiecare zi, datorită faptului trăieşte acolo, îl inspiră de fiecare dată când are ocazia să treacă prin noi experienţe. Ieri seară chiar el şi-a vândut maşina printr-o asemenea procedură digitală, fără a se deplasa nicăieri din satul în care trăieşte, de departe de capitala Tallinn.
Poză simbol

Era ora 21:30 când l-a sunat potenţialul cumpărător. Şi-a cerut scuze că sună atât de târziu şi au întrebat dacă ar putea veni să vadă maşina la acea oră. Victor a acceptat şi peste 15 minute aceştia erau deja în localitatea sa, uitându-se la maşină. La 21:55 potenţialul cumpărător a vrut să facă un scurt test drive pentru a se convinge. La 22:00 îi spune că a decis, vrea s-o cumpere, pe loc.
Poză simbol

În decursul următoarelor 5 minute, atât cumpărătorul, cât şi Victor, se autentifică cu semnătura digitală, prin telefon, pe platforma serviciilor publice digitale ale Estoniei, la compartimentul Departamentului de Drumuri. Vânzătorul, în rolul lui de proprietar la acel moment, apasă funcţia de schimbare a proprietarului şi introduce ID-ul noului proprietar. Ambii confirmă tranzacţia prin semnăturile lor digitale şi parole, şi automat se generează şi plăţile aferente acestei proceduri către stat. Plăţile sunt făcute la fel de instantaneu, se generează şi un contract digital de vânzare-cumpărare, în baza căreia se face şi plata pentru maşină. Între timp ambii primesc pe mail confirmarea schimbării proprietarului maşinii, cu toate împuternicirile legale deja valabile pentru noul proprietar. Confirmările vin pe mail-ul de pe serverul guvernamental, pe care-l are fiecare cetăţean. La ora 22:05, după proceduri ce au durat doar 5 minute şi după 35 de minute de la primul sunet de intenţie, cumpărătorul era deja proprietarul cu drepturi depline al maşinii tocmai cumpărate!
Foto: Aşa arată mesajul de confirmare a schimbării proprietarului, în Estonia

Au urmat mulţumirile şi urările de rigoare, iar Victor s-a despărţit de maşina sa şi de cumpărătorul acesteia. La 22:10 era deja înapoi în casa sa, relaxându-se în sufragerie.
Poză simbol

Totuşi, mai e ceva de spus aici. Cumpărătorul maşinii lui Victor i-a analizat istoricul maşinii lui Victor înainte de a-l suna, prin urmare el deja era un cumpărător avizat când a venit să vadă maşină. Partea curioasă e că acel cumpărător a putut accesa tot serviciile digitale ale Estoniei pentru a verifica istoricul maşinii care-l interesa. Deci, în Estonia există un registru digital naţional, în care poţi accesa datele despre proprietarii anteriori şi actuali, asigurările, inspecţiile tehnice periodice, evoluţia parcursului, istoricul accidentelor şi reparaţiile făcute la maşină, inclusiv sumele de reparaţii. Iar această informaţie poate fi accesată de orice cetăţean, doar introducând numărul de înmatriculare, fără a avea nevoie de acordul proprietarului. În acelaşi timp, toate staţiile ITP, toate service-urile, sunt obligate să introducă datele despre inspecţii şi reparaţii în acest sistem. În acest fel, se formează un istoric clar şi transparent al tuturor maşinilor din ţară, şi mai ales un istoric complet.
1
3,205
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!