În China a fost lansat un nou automobil electric ce costă sub 5.000 euro, cu autonomie decentă şi dotări generoase la bord

3 Iulie 2022, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Acum un an şi jumătate scriam despre un automobil electric curios din China, cu autonomie cuprinsă între 120 km şi 170 km, a cărui preţ începea de la echivalentul a 3.600 euro. Îi spunea Wuling Hong Guang Mini EV şi maşinuţa a făcut revoluţie în China, devenind cel mai bine vândut automobil electric, inclusiv în versiuni mai dotate, la preţ de circa 5 mii euro. Asta a determinat şi apariţia concurenţilor, precum Xiaohu Tiger, de anul trecut, la preţ de 3.900 euro, care are o autonomie similară. Iar acum se lansează un nou model, numit BAW Yuanbao, al cărui preţ e mai mic de 5.000 euro, oferind autonomie decentă şi dotări hi-tech la bord.
Noul model a fost creat foarte specific, de a concura mai ales cu Wuling, cel mai popular model electric, într-un segment cu o creştere extraordinară în China. În timp ce modelele electrice în Europa se lansează cu sute sau mii de cai-putere, şi baterii de peste 100 kWh, care cântăresc doar ele aproape o tonă, chinezii aleg să cumpere mai ales maşini electrice compacte, care să le asigure necesităţile practice de oraş de zi cu zi.
BAW Yuanbao, spre exemplu, are doar 3,16 metri lungime, 1,50 metri lăţime şi 1,58 metri înălţime, fiind chiar niţel mai mare decât concurenţii spre care ţinteşte. S-a inspirat, însă, din designul rectangular al primului, adoptând cam aceeaşi siluetă şi aceleaşi linii simple.
Maşinuţa electrică din China e dotată cu un electromotor de doar 27 CP şi 85 Nm, amplasat pe puntea spate, care-i permite o viteză maximă de 100 km/h. Electromotorul e alimentat de două variante posibile de baterie — una de 9,6 kWh şi alta de 13,6 kWh. Bateria mai mică promite autonomie de 120 km, în timp ce cea mai mare — de 170 km, exact ca şi concurenţii. O baterie de 9,6 kWh, însă, cântăreşte câteva zeci de kilograme, nu sute.
La interior, maşinuţa oferă o planşă de bord stilată, cu un display dublu uriaş, în stilul modelelor Mercedes. Pasagerul dreapta nu are un sertar, ci o plasă de depozitat lucruri. Maşina e dotată cu ABS, asistenţă la pornire în pantă, cameră 360 grade, iar dotările superioare primesc şi airbag-uri.
Dotările incipiente, cu baterie mai mică, pornesc de la 33.900 yuani, echivalentul a aproximativ 4.850 euro. Dotările generoase, cu baterie mai mare, ajung la 7.150 euro.
0
24,807
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!