Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Ingineria genial de simplă a primei baterii gigantice, bazate pe nisip, din lume, lansată în Finlanda

11 Iulie 2022 - 11:35
Ilie Toma
În ultimele luni auzim tot mai des despre idei cu adevărat inovaţionale şi ingenioase ale echipelor de ingineri din diverse părţi ale lumii, de a crea baterii gigantice, unde s-ar putea stoca energia în cantităţi mari. Căutarea de asemenea soluţii e dictată de dezvoltarea rapidă a capacităţilor de producţie a energiei solare şi eoliene în lume, iar pentru ca producţia acestui tip de electricitate să aibă impact maxim şi pe timp de zi, şi pe timp de noapte, şi pe timp de vară, şi pe timp de iarnă, e nevoie de soluţii ingenioasă de a stoca această energie. Acum câteva săptămâni, vorbeam despre o baterie gigantică pe bază de circuit închis de CO2, construită în Sicilia, însă avea baterie are un ciclu preferabil de încărcare şi descărcare de până la 24 ore. Ei bine, cea mai nouă soluţie vine din Finlanda şi are la bază banalul nisip, iar timpul de stocare e mult mai lung, de până la 7-8 luni.
Foto: Aşa arată prima baterie pe bază de nisip, proaspăt lansată în Finlanda

Echipa de ingineri din Finlanda formează un start-up numit Polar Night Energy, iar denumirea e cât se poate de sugestivă pentru misiunea acestora — să dezvolte o tehnologie, capabilă să asigure energie pentru întreaga noapte polară, adică pentru luni întregi de lipsă de soare, aşa cum sunt obişnuiţi cei din Finlanda, mai ales din regiunile nordice. Tehnologia lor a fost deja concepută, testată şi poate fi scalată de la sisteme de stocare individuale pentru o singură casă până la sisteme gigantice pentru un întreg orăşel sau oraş mai mare, bateria putând fi construită atât în pământ, cât şi în aer. Teoretic, inginerii finlandezi au calculat şi au determinat drept fezabilă tehnologia lor pentru baterii de până la 100 MW putere şi 20 GWh de energie stocată! Iar 100 MW putere înseamnă de două ori mai mult decât hidrocentrala de la Dubăsari, de exemplu. Reactoarele nucleare moderne au între 380 MW şi 700 MW, în mediu. Prin urmare, o asemenea baterie gigant nu e deloc neglijabilă în materie de putere şi capacitate.
Foto: Noaptea polară, fenomenul care i-a inspirat pe inginerii din Finlanda să creeze o tehnologie de stocare suficient de îndelungată

Partea cea mai fascinantă, însă, e modul de stocare folosit de inginerii din Finlanda. Aceştia folosesc banalul nisip, ales de cea mai inferioară calitate, care e catalogat drept rebut în construcţii. Prin urmare, e un material ieftin, fără vreun metal rar, precum litiul, cobaltul sau orice altceva.
Foto: Banalul nisip, de calitate minimă, e materialul folosit de inginerii din Finlanda

Bateria lor constă într-o construcţie uriaşă, de mărimea unui siloz sau a unui edificiu mai mare, care poate fi umplut cu nisip. Printre nisip se află o reţea de conducte. Alături e o instalaţie care converteşte electricitatea în căldură, iar nisipul e încălzit treptat până la o temperatură cuprinsă între 600 şi 1.000 grade Celsius, în funcţie de tipul construcţiei. Nisipul încălzit are, astfel, o energie potenţială uriaşă stocată, care poate fi eliberată înapoi prin căldură şi generare de electricitate atunci când se doreşte.
Întreaga construcţie de stocare a nisipului e concepută după principiul termosurilor, fiind izolată de mediul exterior pentru a nu admite pierderi de căldură sau a le menţine la minim. Şi marele paradox e că testele inginerilor au arătat că nisipul poate fi păstrat la temperatura la care a fost încălzit pe o perioadă de 7-8 luni cu o pierdere de până la 1% de căldură. E o cifră aproape incredibilă de eficienţă, dar inginerii finlandezi ne asigură că cifrele sunt cât se poate de realiste, iar prima bateria gigantică pe care au construit-o după această tehnologie vine tocmai să demonstreze că totul funcţionează excelent în viaţa reală.
Foto: Şeful echipei de ingineri, Tommi Eronen, prezintă tehnologia echipei sale

Această primă baterie a fost construită în orăşelul Kankaanpaa din vestul Finlandei şi va furniza energie pentru sistemul de încălzire al regiunii. Bateria are o putere de 100 kW şi o capacitate de stocare de 8 MWh de electricitate. Pentru această capacitate, construcţia are 4 metri lăţime şi 7 metri înălţime. Partea şi mai curioasă e că în acest prim caz căldura va fi stocată nu doar din electricitate verde, ci şi direct din căldura emanată de la un centru de servere situat în imediata apropiere. Astfel, va fi nevoie de mai puţină electricitate pentru a încălzi nisipul la temperatura necesară.
Genialitatea acestei baterii, aşadar, e în simplitatea ei şi a materialelor folosite. Banalul nisip, fără materiale rare sau poluante, care costă foarte puţin. Inginerii au calculat că nisipul folosit echivalează cu 10 euro în cost pentru 1 kWh de capacitate de stocare. O baterie de 100 kWh pentru casă ar fi doar 1.000 euro (fără a lua în calcul instalaţia de convertire), însă, bineînţeles, acest sistem are raţionament doar dacă e câteva sute de KWh sau câţiva MWh. Şi apoi, spre deosebire de o baterie cu electrozi, care-şi pierde capacitate în timp, nisipul din interiorul bateriei finlandeze nu-şi pierde capacitatea nici măcar peste 20 sau 30 de ani, fiind acelaşi nisip care poate fi încălzit, teoretic la infinit.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter