La Străşeni s-au asfaltat primele sectoare de drum cu amestec de plastic reciclat

27 Iulie 2022, 08:08
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul anului 2021, anunţam că în Moldova, în orăşelul Durleşti din componenţa municipiului Chişinău, se aplicase pentru prima dată un amestec de asfalt şi plastic reciclat pe una din străzi, iar acea tehnologie, ce provine din Scoţia, urma să fie extinsă şi pe alte segmente de drum în cazul demonstrării rezistenţei. Ei bine, acum aflăm că s-au asfaltat şi primele sectoare de drum extraurban cu acelaşi amestec, numit MacRebur, porţiunile de drum asfaltate aflându-se pe teritoriul raionului Străşeni.
Tehnologia scoţienilor, presupune înlocuirea a o parte din bitumul din compoziţia asfaltului cu plastic reciclat. Asta îi conferă elasticitate adiţională asfaltului final, îi asigură şi adeziunea, şi totodată se reciclează cantităţi importante de plastic. Astfel, în compoziţia finală volumul bitumului utilizat scade cu 5-10%. Tehnologia a fost definitivată în anul 2017 şi a fost deja aplicată şi-n alte ţări.
Cei care au adus tehnologia în Moldova intenţionează să construiască o fabrică locală mai mare de producţie completă a amestecului. Din câte comunică Administraţia de Stat a Drumurilor, în prezent în Moldova se produce amestecul final, dar polimerii din plastic reciclat sunt importaţi. În perspectivă, se vor investi circa 7 milioane de euro într-o fabrică ce ar recicla plasticul local şi ar produce aceşti polimeri necesar amestecului MacRebur în Moldova.
Segmentele de drumuri naţionale, pe care a fost aplicat acum amestecul, sunt traseul M5 (Chişinău-Bălţi) între kilometrul 243,30 şi 243,58, adică 280 metri de traseu, şi drumul local G82.1, ce conectează oraşul Străşeni cu traseul M5, de la kilometrul 0,00 la 1,00, adică 1 km de drum.
1
4,177
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!