Ruşii au explicat de ce nu pot produce Duster cu emblemă Lada sau alte modele pe platforme Dacia

15 Iulie 2022, 10:42
Redacţia PiataAuto.md
În vâltoarea de sancţiuni şi plecări, anunţate după invazia Rusiei în Ucraina, cei de la AvtoVAZ au făcut mai multe declaraţii cu planuri mari, care s-au dovedit a fi de fiecare dată imposibile. Unul din acele planuri era să producă SUV-ul Duster cu emblemă Lada, după exemplul fostei Dacia Logan MCV, care era produsă la AvtoVAZ drept Lada Largus, în cadrul unui acord cu Renault, semnat acum câţiva ani. Mai mult ca atât, Logan-ul rusesc era fabricat tot la AvtoVAZ, iar asta îi făcuse pe cei de la AvtoVAZ curajoşi să declare că ei pot produce aceste maşini şi fără Renault, chiar dacă francezii au plecat din acţionariat şi au întrerupt relaţiile cu ei.
Ulterior, la doar câteva săptămâni distanţă, cei de la AvtoVAZ au spus deja că nu pot pune în producţie Duster, pentru că e prea complex. Apoi subiectul a fost cumva dat uitării, dar, mai nou, şeful AvtoVAZ, Maxim Sokolov, a fost întrebat când va exista un Duster cu emblemă Lada totuşi. Răspunsul rezumat pe scurt ar fi cam niciodată, doar că oficialul a mai explicat şi de ce.
Se pare că acel contract cu Renault presupunea că, dacă ruşii se vor apuca să producă de capul lor modelele la care au avut acces, va trebui achitată o taxă de royalty pentru fiecare maşină asamblată, iar asta ar face neprofitabilă producţia, a spus oficialul AvtoVAZ. Însă, proprietatea intelectuală nu-i opreşte pe cei din Rusia să autorizeze tot soiul de importuri paralel, aşa că, cel mai probabil adevărata cauză e în următoarele capitole explicate, şi anume în faptul că producţia lui Duster ar necesita livrarea de componente de la fabrica Dacia din România, dar şi componente electronice de la Bosch şi Renault, pe care francezii refuză să le livreze.
0
24,600
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!