Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

SUA a produs pentru prima dată mai multă electricitate solară şi eoliană decât nucleară

10 Iulie 2022 - 11:51
Redacţia PiataAuto.md
Cifrele statistice ale producţiei de electricitate din SUA, publicate recent abia pentru luna aprilie, au relevat faptul că pentru prima dată în SUA a fost produsă mai multă electricitate din vânt şi soare, în comparaţie cu energia de la centralele nucleare.
Mai exact, deşi SUA e unul din cei mai mari consumatori de energie din lume, în aprilie deja 20% din toată electricitatea provenea de la centrale eoliene şi solare. Totul se datorează unei creşteri accentuate de centrale eoliene în zonele plate din Midwest, în state precum Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska şi cele două state Dakota. În martie 2022, de exemplu, energia solară şi eoliană în SUA atingea deja o cantitate de 59 TWh lunar, iar în aprilie cantitatea a trecut de 60 TWh, în acelaşi timp înregistrând o creştere de circa 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acelaşi timp, în aprilie energia produsă la centrale nucleare în SUA a scăzut cu 3% şi a constituit 55,2 TWh, fiind astfel depăşită de cea eoliană şi solară luate la un loc. Dacă se iau în calcul şi energia geotermală şi produsă prin biomasă, cantitatea totală de energie regenerabilă a ajuns la 30% în SUA.
Problema nespusă, însă, e că mai există 55 TWh generaţi prin ardere de cărbune la nivel de ţară, deci aproape identic cu energia nucleară. Iar alte 105 TWh se generează prin ardere de gaz natural. Totuşi, dezvoltarea producţiei de energie eoliană şi solară e una extraordinară în SUA, mai ales în ultimul an, iar cu un asemenea tempo, în 10-15 ani se va putea vorbi de o proporţie de majoritate absolută a electricităţii generate prin metode verzi, fără emisii. Iar o asemenea dezvoltare a mixului de electricitate face ca şi tranziţia spre maşini electrice să fie mult mai raţională şi mai de efect.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter