Un pensionar britanic, care a făcut înconjurul lumii cu un MG Midget, tocmai a traversat cu peripeţii Moldova şi România

23 Iulie 2022, 11:10
Redacţia PiataAuto.md
Un cititor ne-a expediat la redacţie o poză cu un roadster britanic roşu, surprins în faţa unui hotel din Chişinău, de pe strada Ciuflea, şi ne-a scris că la volanul acesteia ar fi fost un pensionar din Marea Britanie, care spunea că a vizitat mai multe ţări şi care a trecut şi prin Moldova. Cititorul nostru ne spunea că nu ştie alte detalii, dar s-ar putea ca istoria să fie interesantă, dacă reuşim noi să-i aflăm esenţa. Şi după o serie de cercetări ale subiectului, am reuşit. Iar cititorul nostru avea dreptate — istoria e cu adevărat una fascinantă.
Pensionarul britanic e Roy Locock, născut în 1947 în Winchester, care a lucrat ca inginer de radiocomunicaţii, iar în a doua parte a carierei sale a fondat o companie de soft, pe care a deţinut-o şi condus-o până în 2006, când a decis să se pensioneze. Abia atunci, odată ieşit la pensie, Roy şi-a promis că-şi va îndeplini visul pe care-l avea de mic copil, de a călători în întreaga lume. Fiind un copil al anilor 50, călătoriile erau un vis inaccesibil pentru majoritatea lumii. În 2008 şi 2009 Roy a făcut înconjurul lumii cu maşina sa, aceeaşi cu care a venit acum în Chişinău.
Foto: Roy Locock, pensionarul britanic care a vizitat cu peripeţii România şi Moldova

Maşina e un MG Midget 1500 din 1977, o maşină cu motor de doar 1,5 litri, pe benzină, aspirat natural. Dar, pentru că e o maşină compactă şi uşoară, cu un centru de greutate coborât, era considerată o maşină sport, plăcută în condus. Până la urmă, şi Mazda MX-5 are motor de 1,5 litri până şi în zilele noastre, şi tot e un model adorat.
Maşina era vopsită în culoare verde britanic, atunci când a pornit în jurul lumii. La origine, era neagră, însă Roy a vopsit-o şi i-a făcut o revigorare completă înainte de drum pe atunci.
Foto: Imagine din călătoria din jurul lumii din 2008-2009, făcută de Roy în Pakistan

În 2011, Roy a mai făcut o călătorie temerară cu MG-ul său, din orăşelul britanic Abingdon spre Cape Town, Africa de Sud, traversând toată Africa de la nord la sud.
După asta a mai avut şi alte călătorii, inclusiv una de la Cercul Polar pe la locul fostul zid al Berlinului, iar apoi spre Sankt Petersburg. Între timp, după aceste călătorii lungi, caroseria avea nevoie de o împrospătare, iar Roy a decis să-şi vopsească maşina în culoarea roşie a maşinilor Ferrari.
La începutul acestui an, pensionarul britanic plănuia să organizeze pentru mai mulţi proprietari de MG din Marea Britanie, membri ai clubului de pasionaţi MG, un nou înconjur al lumii în coloană. Însă, după începutul războiului Rusiei în Ucraina şi valul de schimbări majore de securitate şi restricţii ce-a urmat, acesta a anunţat că anulează călătoria în jurul lumii, pentru că libertatea nu mai e posibilă într-o parte uriaşă a lumii, exprimându-şi totodată solidaritatea cu poporul ucrainean. A spus atunci că spre vară va porni într-o călătorie prin Europa, totuşi, singur, pentru a mai trece prin ţări pe care nu le-a vizitat încă.
La mijlocului lui iunie, Roy a urcat în maşina sa şi a pornit spre Europa continentală. A trecut prin Luxemburg, apoi a luat-o spre Balcani, vizitând şi Croaţia, şi Albania, şi Macedonia de Nord. Apoi, acesta a intrat în Grecia, după care a mers spre Bulgaria şi a ieşit la ţărmul Mării Negre la Varna. De acolo a mers pe linia ţărmului până la Constanţa, în România.
Roy spune că de Constanţa îl leagă amintiri, întrucât în 1977, anul când a fost produsă maşina sa, el a fost în vacanţă la Constanţa cu soţia sa şi copiii săi. Erau anii în care ţările comuniste începeau să-şi deschidă uşile pentru turiştii occidentali, iar Roy a profitat de asta, România fiind prima ţară din blocul estic pe care a vizitat-o pe atunci. Are memorii calde, spunând că încă în acei ani a avut impresia că românii erau primitori, deşi politica de stat le spunea să nu se împrietenească prea mult cu occidentalii. Acum o văzut o Constanţă schimbată şi evoluată mult, doar pe ici colo unele clădiri din perioada comunistă mai amintindu-i de vizita de acum 45 de ani.
Din Constanţa, Roy a pornit spre Republica Moldova. Acesta a condus iniţial pe drumuri de coasă şi prin sate frumoase, apoi a traversat vama pe la Oancea-Cahul. Moldova era ţara cu numărul 60 pe care Roy şi maşina sa o vizitează.
Drumul a fost rău din start, spune Roy. Dacă întreaga Moldova va fi aşa, atunci vom avea parte de o călătorie cu zgâlţâituri, s-a gândit britanicul din prima clipă. Britanicul s-a cazat la un hotel din Cahul, şi l-a cunoscut şi pe proprietar, un moldovean care muncise mai mulţi ani în Londra şi Nottingham pentru a aduna banii pe care i-a investit în hotel.
Luni dimineaţa, Roy a pornit din Cahul spre Chişinău, însă maşina sa a dat semne că a are probleme tehnice. Motorul nu funcţiona prea bine, şi scotea fum. Problema s-a dovedit a fi din cauza benzinei cu etanol pe care o alimentase în Grecia şi România, zice Roy, dar şi din cauza faptului că în ziua anterioară circulase cu prea puţină benzină în rezervor şi s-ar putea să fi nimerit reziduuri în carburatoare. A alimentat cu benzină normală în Moldova şi după ce a turat de câteva ori motorul acesta şi-a revenit.
Acesta a observat din nou drumurile denivelate din Moldova, unele din ele topite sub forţa camioanelor mari. Roy spune că multe din drumuri se află în reparaţie, menţionând şi statutul de candidat în UE al Moldovei, dar drumurile rămase de demult au necesitat atenţie pentru a nu-şi distruge maşina. Unele drumuri semănau cu cele pe care le întâlnise în India şi le menţionase drept cele mai proaste din lume, spune Roy.

Pensionarul britanic a petrecut în Chişinău o zi şi jumătate. I-a plăcut îndeosebi bulevardul Ştefan cel Mare, pe care l-a catalogat drept foarte îngrijit, cu o mulţime de edificii frumoase, dedicate culturii, precum Sala cu Orgă sau teatrul Eminescu. Pe alte străzi, însă, a văzut trotuare atât de denivelate, încât în alte ţări acestea ar fi închise din motive de securitate.
Moldovenii i-au părut, însă, cei mai fericiţi dintre toate popoare din Balcani cu care a interacţionat (da, Roy ne încadrează la categoria de popoare balcanice). Spune că sunt oameni care apreciază simplitatea şi frumuseţea vieţii, iar acum mulţi din ei apreciază mai mult ca oricând că trăiesc într-o ţară liberă, parte e Europei civilizate.

Din Moldova, Roy a plecat spre Ucraina, dar prin România, pe la Siret. Însă în Moldova, după ce a ieşit din capitală, maşina sa a mai tuşit de două ori şi motorul s-a oprit cu totul. A tras pe marginea drumului şi căuta sub capotă problema. Un moldovean pe nume Vitalie a oprit cu un microbuz Mercedes şi s-a oferit să-l ajute. L-a tractat până la cel mai apropiat service, unde mecanicii i-au pornit motorul cu aerosol şi s-au convins că problema nu e în motor, ci în combustibil. Apoi Vitalie l-a tractat încă 80 km până la un service mai mare.
După ceva timp, Vitalie a luat-o pe un drum de ţară, de câţiva kilometri. Roy a înghiţit tot praful din spate, întrebându-se ce planuri ale Vitalie pentru el şi maşina sa. S-au oprit la câteva grajduri, Vitalie i-a arătat câmpurile sale afectate de secetă, apoi l-a sunat pe cineva şi şi Roy a vorbit în engleză, iar din receptor i s-a spus că în curând vine un mecanic priceput. Mecanicul a venit, a deconectat conducta de combustibil, a pus un litru de benzină într-un pet de plastic, motorul a pornit şi funcţiona. Apoi au scos tot lichidul din rezervor, au curăţat liniile, au conectat toul înapoi şi au mers să cumpere 30 de litri de benzină din sat. Iar apoi MG-ul britanic al lui Roy a pornit şi a funcţionat ireproşabil!
În aceeaşi seară, târziu, Roy a reuşit să ajungă în Siret, România. De aici încolo urmează să intre în Ucraina, în partea vestică. Nu e prima ţară aflată în război pe care o traversează, şi speră să reuşească s-o treacă în siguranţă. Experienţa sa din Moldova, însă, e una din cele mai intense din toate cele 60 de ţări pe care le-a traversat până acum!
0
4,796
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!