(VIDEO) Aceasta e Apollo RT6, maşina electrică din China fără volan, care vrea să devină taxiul principal al ţării

22 Iulie 2022, 16:01
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii au o preferinţă curioasă pentru van-urile electrice mari în ultima perioadă, tot ei lansând ceva timp în urmă şi cel mai puternic din ele. Acum, însă, vorbim despre un van mare, al cărui principal atribut e lipsa volanului şi condusul autonom de nivel 4. Maşina, pe nume Apollo RT6, a fost creată de Baidu, compania deţinătoare a celui mai mare motor de căutare online din China.
Noul van are propulsie electrică, fireşte, însă parametrii acesteia au fost lăsaţi nespuşi, punându-se accent mai mult pe conceptul de condus autonom. Van-ul a fost creat atât în perspectiva unui model deţinut privat, cât mai ales ca o maşină care să poată fi încadrată în viitoare flore de taxiuri robotizate, fără şofer.
Aşadar, maşina e prevăzută şi cu un volan, pentru eventuale necesităţi, dar acesta e detaşabil şi în cea mai mare parte a timpului acesta nu va fi prezent pe planşa de bord, lăsând mai mult spaţiu pentru cei din interior. Iar dacă vorbim de funcţionarea viitoare a acestei maşini drept robotaxi, atunci volanul nici nu va fi prezent la bord, toate comenzile fiind preluate şi îndeplinite automatizat.
Maşina are 38 de senzori la bord, datorită cărora înţelege tot ce se află în jurul său, de la LiDAR la radare, senzori de ultrasunet şi camere. O mare parte din senzori sunt integraţi organic în plafonul panoramic, astfel încât aceştia-şi fac treaba fără a fi observaţi.
Partea şi mai interesantă e că tot ce vedem în acest articol nu e vreun vehicul conceptual, ci unul pregătit pentru producţia de serie, iar Baidu a anunţat şi un preţ extraordinar de accesibil, dacă luăm în considerare dimensiunea van-ului, spaţiul interior şi nivelul de dotări hi-tech de la bord. Acesta va costa echivalentul a aproximativ 37.000 dolari SUA, iar cei de la Baidu au şi anunţat că o primă partidă de 10.000 de asemenea taximetre autonome va intra într-un program de test în a doua jumătate a anului viitor.
Iar după acel program de test, flota de taxiuri autonome va fi majorată în scurt timp la 100.000 de exemplare. Deci, China pare să se îndrepte tot mai sigur spre o epocă în care nu va mai avea nevoie de taximetrişti.
0
1,209
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!