(VIDEO) Acesta e cel mai puternic camion Scania din lume, construit în Finlanda, de un atelier de reparaţii şi piese

9 Iulie 2022, 16:14
Redacţia PiataAuto.md
Când vine vorba de camioane, scandinavii au o pasiune aparte pentru Scania şi Volvo, considerându-le singurele două opţiuni pe care le poţi cumpăra deopotrivă raţional şi cu emoţie. Decenii la rând, atât Scania, cât şi Volvo, aveau reputaţia unor camioane construite cu rezerve inginereşti şi cu puteri din belşug, care să-ţi permită să munceşti neîntrerupt, civilizat şi cu satisfacţie.
Iar această reputaţie este în mare parte prezentă şi azi, întrucât Scania are în producţie, de exemplu, cel mai puternic camion de serie din lume, S770, cu un motor V8 de 770 CP. Dar, dacă e să vorbim de motoarele V8 la Scania, ele au devenit o parte din identitatea mărcii de jumătate de secol încoace, iar într-un alt articol explicam şi istoria neştiută a motivelor pentru care Scania a decis atunci să dezvolte motoare V8.
Foto: Construcţia primului motor V8 Scania

Dar azi vorbim nu despre cel mai puternic camion Scania de serie, ci în general, dintre toate modificările ştiute, inclusiv dacă luăm în considerare exemplarele unice, create pentru curse sau orice alte scopuri. Iar cel mai puternic Scania din lume a fost creat de curând în Finlanda, de către fondatorii unui atelier de reparaţi şi piese pentru camioane, împreună cu echipa lor de mecanici.
Atelierul e condus de doi finlandezi, care-l deţin în a 5-a generaţie deja, deci ştiu construcţia camioanelor până în cel mai mic detaliu şi au văzut în viaţa lor şi a părinţilor şi bunicilor lor toată evoluţia camioanelor de la mici pick-up-uri până la actualele modele.

Scopul iniţial a fost ca dintr-un motor V8 de Scania să se obţină între 2.300 şi 2.500 CP! Mikko Rautiainen, unul din cei doi parteneri şi omul cu ideea, a ales un Scania R620 drept bază pentru construcţie. Însă azi de pe acel camion a rămas doar cadrul şi axul faţă. În rest, cam toate componentele au fost modificate.
Motorul V8 a primit pistoane speciale, pentru a face faţă noii puteri, iar pistoanele sunt invenţia celor din atelier. Ei au creat aliajul, ei au comandat piesele şi pistoanele sunt deocamdată singurul secret din acest camion. Toate celelalte ranforsări făcute motorului sunt relativ obişnuite pentru orice camion de cursă.

Unele componente au fost comandate la alte ateliere specializate, cu care atelierul finlandez are relaţii lungi de afaceri. Toate sunt afaceri locale, din zonă, deţinute de familii, deci acest camion e creaţia unor profesionişti cu afaceri mici, dar cu priceperi mari, care au vrut să demonstreze că au măiestrie de a crea cel mai puternic Scania din lume.
S-au montat turbine uriaşe, s-a schimbat sistemul de injecţie, evacuare, admisie, arbore cotit, cutie viteze, axul spate e total diferit, anvelopele sunt de alte dimensiuni, deci tot lanţul de la producţia puterii până la punerea pe asfalt a fost modificat. Şi partea interesantă e că multe componente vin de la camioane vechi, folosite şi defectate anterior. De exemplu, cutia de viteze e compusă din piese de la alte 3 cutii de viteze vechi, care au mers milioane de kilometri la viaţa lor!
Camionul a căpătat aşadar până şi numele lui Mikko, fiind poreclit „Mikkokaania”. Şi la el au muncit şi proprietarii atelierului, şi câţiva mecanici, dar şi cei doi copii ai lui Mikko — Emilia, de 19 ani, şi Valtteri, de 19 ani. Aceştia au deja job-uri part-time de mecanici în atelier, pentru a deprinde munca şi anume ei reprezintă a 5-a generaţie de proprietari ai atelierului.
Motorul modificat are 16,5 litri capacitate cilindrică şi scoate 2.500 CP! Cei doi au muncit de zor toată primăvara pentru a-l termina până la sfârşitul lunii mai, iar în iunie şi iulie aceştia au deja câteva ieşiri în public la activ cu el, ieşiri la care camionul şi-a câştigat repede notorietatea în Finlanda.
Mai jos e un video de la o asemenea ieşire publică. În el Mikko vorbeşte un pic despre camion, în finlandeză şi fără subtitre, din păcate, dar începând de la secunda 29 camionul poate fi văzut în acţiune, dezlănţuindu-şi cei 2.500 cai-putere!
0
36,329
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!