(VIDEO) Acestea sunt două camioane Mercedes Arocs 6x6, care au tractat transporturi agabaritice de 200 tone în Dubai

21 Iulie 2022, 19:06
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, publicam un articol despre un camion Tatra T141 de cândva, creat în mod special pentru tractări de obiecte grele, care putea remorca până la 100 tone. A fost un articol care a stârnit un interes deosebit al cititorilor, aşa că am vrut să vedem dacă există şi-n zilele noastre camioane mai obişnuite poate, care au reuşit să realizeze misiuni de tractări ale unor greutăţi similare. Există, fireşte, iar o istorie curioasă vizează un transport agabaritic special din Dubai, în care au fost implicate două exemplare Mercedes-Benz Arocs, fiecare tractând după el nu 100 tone, cum făcea cândva Tatra, ci tocmai 200 tone!
Misiunea celor două camioane era să transporte două rezervoare uriaşe din portul Jebel Ali din Dubai pe o distanţă de 90 km spre interiorul emiratului. Rezervoarele urmau să ajungă la centrala solară Saih Al Dahal din Emiratele Arabe Unite, aflată în proces de construcţie a ultimelor etape. E o centrală solară uriaşă, care, odată finalizată, va însuma o capacitate de 2.830 MW, comparabilă cu a unei centrale nucleare cu multiple reactoare şi va fi cea mai mare centrală solară din lume.
Foto: Centrala solară Saih Al Dahal din Emiratele Arabe Unite

Cele două rezervoare erau identice, fiecare măsurând 52 metri lungime. Deşi par cilindrice, forma lor e uşor ovală, acestea având 6 metri înălţime şi 5,3 metri lăţime. Fiecare rezervor cântărea 200 tone!
Logistica transportului a fost organizată de o companie locală, numită Al Faris, cu o experienţă de 28 de ani, dar şi pentru echipa acesteia transportul a fost unul record. Fiecare rezervor a fost pus pe o remorcă uriaşă, cu 30 de punţi.
Partea impresionantă e că remorca a fost tractată de camioane Mercedes Arocs relativ obişnuite. Acestea sunt în formulă 6x6, deci cu tracţiune pe trei punţi, iar motorul e un diesel OM 473, cu 6 cilindri în linie, care dezvoltă doar 577 CP.
Tehnologia cheie a fost ambreiajul cu turbo redarder, cu care e dotat Arocs şi care face posibilă creşterea sarcinii ce poate fi tractată până la asemenea valori.
Întreg transportul a necesitat mai multe ajustări ale străzilor şi acostamentelor, iar în câteva locuri s-au construit şi drumuri de ocolire, doar ca cele două camioane să poată transporta rezervoarele uriaşe!
Vezi mai jos şi un video cu întreg procesul de transportare.
0
9,013
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!