(VIDEO) Aşa se produc accidentele cu depăşiri, pe timp de zi şi soare, pe traseul Chişinău-Leuşeni

19 Iulie 2022, 09:11
Redacţia PiataAuto.md
Traseul Chişinău-Leuşeni e unul din cele mai circulate din Moldova de către cei care se deplasează în afara ţării, fiind principalul traseul de legătură cu cel mai mare punct de trecere a frontierei cu România, Leuşeni-Albiţa. Traseul e unul ce trece prin zone frumoase, însă faptul că e îngust şi are multe urcuşuri şi coborâri sau curbe nu foarte pronunţate înseamnă că zonele de depăşire trebuie respectate, cu prudenţa cuvenită.
Un video expediat la redacţie de o cititoare arată o situaţie clasică de risc de accident frontal din cauza unei depăşiri, însă pe lângă acel clişeu clasic, mai este ceva ce merită menţionat în mod special: faptul că nu întotdeauna linia întreruptă înseamnă undă verde pentru a ieşi la depăşire, mai ales la modul în care a marcat acest traseu.
În video autoarea filmării iese iniţial la o depăşire, care se finalizează deja pe o zonă cu linie continuă. După asta, însă, din faţă un alt şofer a ieşit la o depăşire într-o regiune cu marcaj întrerupt, însă într-o curbă spre dreapta pentru el şi în apropiere de vârful urcuşului, fapt care pentru acel şofer înseamnă vizibilitate la distanţă mică. Deci, în pofida faptului că marcajul îi permitea acelui şofer depăşirea, vizibilitatea prea mică însemna un risc prea mare pentru el, risc care s-a şi adeverit într-o situaţie de accident frontal, care a fost evitat datorită celorlalte două maşini de pe traseu.
În mod ideal, marcajul de pe centru ar trebui să aibă linie întreruptă pe o parte, ca să permită depăşirea pentru cei ce vin din vârful urcuşului şi au vizibilitate, şi continuă de cealaltă parte, pentru a interzice depăşirea în sens invers. Însă traseul Leuşeni nu are asemenea marcaj sofisticat, cu doar cu o singură linie, aşa că şoferii trebuie pur şi simplu să estimeze singuri vizibilitatea şi riscul unor depăşiri. Vezi situaţia în video-ul de mai jos.
0
5,640
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!