Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Citroen revine la suspensia hidropneumatică, însă una cu inginerie nouă, controlată electronic

22 Iulie 2022 - 12:23
Ilie Toma
Una din cele mai glorioase tehnologii, inventate şi dezvoltate în istoria Citroen a fost suspensia hidropneumatică, creată şi implementată încă în anii 50 ai secolului trecut, iniţial pe o singură punte a lui Citroen Traction Avant, apoi pe ambele punţi, într-un circuit comun cu alte sisteme vitale, pe Citroen DS. Anume Citroen DS a devenit pionerul recunoscut al acestei tehnologii atât de geniale, încât a fost ulterior cumpărată de Rolls-Royce şi Mercedes, pentru a fi folosită pe modelele lor, cu mici adaptări şi variaţii. Până şi tehnologia actuală Active Body Control a celor de la Mercedes e o evoluţie a acestei tehnologii Citroen din anii 50. Dar ultimul model Citroen care o avea implementată, doar opţional, a fost C5 în generaţia a doua, lansat în 2007. Şi după o pauză în care această tehnologie părea să fie dată uitării, inginerii Citroen au anunţat acum revenirea la suspensia hidropneumatică, însă e una cu inginerie nouă, controlată electronic, la pregătirea căreia francezii au lucrat în ultimii 4 ani.
Noua suspensie va debuta pe modelul C5 X, care e şi un sedan, şi un break, şi un SUV în acelaşi timp, lansat în 2021. Modelul are 4,80 metri lungime şi silueta acesteia aminteşte niţel şi de C6 de cândva. Ei bine, noua suspensie va debuta pe versiunea plug-in hybrid a lui C5 X şi se va numi Citroen Advanced Comfort.
Totuşi, noua suspensie hidropneumatică se deosebeşte de cea clasică. În forma sa tradiţională, suspensia Citroen nu avea amortizoare ci elemente de comprimare elastice, umplute cu lichid. Iar pe lângă asta, sistemul avea sfere parţial umplute cu azot, aerul de acolo asigurând rezistenţa la comprimarea lichidului. Folosirea lichidului determina lipsa unei unde reactive la comprimarea suspensie, care ar fi împins caroseria în sus la trecerea peste o denivelare, iar confortul general era unul ce putea fi descris ca plutire pe un covor.
Foto: Componente ale unei suspensii clasice hidropneumatice de pe Citroen Xantia

Ulterior, mai mulţi producători au modificat şi simplificat sistemul, inclusiv prin folosirea amortizoarelor în tandem cu camere hidropneumatice în loc de arcuri de metal, cum face Mercedes. Cam asta, de facto, au făcut acum şi inginerii Citroen, alegând să folosească amortizoare adaptive în cominaţie cu un circuit hidropneumatic.
Astfel, amortizoarele vor avea arcuri tradiţionale în jurul lor, de oţel, doar că acestea vor fi mult mai moi decât la alte automobile. Amortizoarele au în interiorul lor „perne” hidraulice. La denivelări mici, comprimarea nu ajunge să pună în acţiune şi pernele hidraulice, fiind preluată de arcuri şi comprimarea incipientă a amortizorului. La denivelări mai mari, se va comprima în interior şi compartimentul umplut cu lichid hidraulic, în interiorul acelei perne existând alte arcuri mai mici, suplimentare. De asemenea, în amortizor există şi un compartiment pneumatic de stabilizare a efectului de comprimare hidraulică, de unde şi denumirea de hidropneumatic.
Foto: Arcuri metalice mai subţiri şi mai moi, în jurul amortizorului

Fiecare amortizor, însă, e controlat individual şi funcţionează pe un circuit separat. Şi fiecare amortizor are reacţii ajustabile în funcţie de regimul de condus — mai rigid sau mai confortabil. De asemenea, ajustările electronice sunt gestionate de maşină şi în funcţie de o mulţime de sensori, pentru o ţinută şi mai bună de drum. Efectul principal, însă, pe care vor să-l obţină inginerii Citroen şi pe care declară că l-au obţinut este aceeaşi lipsă de forţă reactivă asupra caroseriei la comprimarea suspensiei, forţa fiind absorbită de lichidul şi aerul din interiorul amortizorului, cu reacţie variabilă. Deci, se dorea efectiv obţinerea acelui confort legendar pe care l-a inventat tot Citroen acum aproape 70 de ani, dar prin metode mai noi, gestionate electronic şi, sincer vorbind, mai standardizate şi mai puţin revoluţionare.
Partea de comprimare hidraulică Citroen o avea parţial implementată în ultimii ani, numind-o Advanced Comfort. Acum a intrat în ecuaţie şi partea de dirijare avansată, dar şi integrarea principiului hidropneumatic. Însă dacă suspensia clasică Citroen nu avea nevoie de arcuri şi de amortizoare adiţionale, atunci noua suspensie are şi amortizor, şi arc metalic ce-l înconjoară, şi camere hidraulice interioare şi zonă de comprimare pneumatică, şi valve de dirijare electronică a circuitului din interiorul amortizorului, şi arcuri suplimentare mai mici în interiorul camerelor hidraulice. Practic, Citroen a făcut acum cam ceea ce a făcut şi Mercedes cu Active Body Control pe baza tehnologiei sale, doar că de această dată Citroen a urmat Mercedesul, nu invers, iar deosebirea faţă de Mercedes e că germanii nu folosesc şi arcuri metalice, mizând pe camere hidropneumatice mai mari, în timp ce Citroen a vrut să creeze o suspensie ce poate fi uşor integrată în construcţia McPherson clasică şi a creat un soi de şaorma cu de toate.
Foto: Interiorul amotizorului Citroen

Pe de o parte, intenţia de a reveni la tehnologia hidropneumatică e admirabilă, dar pe de altă parte, ceea ce ni se prezintă acum e departe de simplitatea şi genialitatea originalului. Însă, în acelaşi timp, lucrările de service la noua suspensie se vor face mult mai uşor. Dacă la cea hidropneumatică originală căutai mult până găseai un mecanic capabil s-o înţeleagă şi s-o repare, la noua suspensie se va înlocui pur şi simplu tot modulul de amortizor cu tot ce are în interior, şi gata.
Totuşi, inginerii spun că efectul dorit a fost atins, iar în video-ul de mai jos prezintă mai multe detalii despre acest efect.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter