(VIDEO) Cum arată pe viu Volga KGB-ului de altă dată, cu motor V8 sub capotă

24 Iulie 2022, 17:24
Redacţia PiataAuto.md
În anii când această Volga era produsă, despre ea bântuiau doar informaţii şoptite în secret la ureche. Toţi admiteau că ea există în serviciul secret al KGB, dar oficial nu se confirmase nimic niciodată, decât abia în ultimii ani de URSS. Iar maşinile erau intenţionat făcute să semene cu cele obişnuite, încât nimeni să nu-şi poată da seama că sub capotă e un V8 — ţeava de eşapament era doar una, suspensia era modificată să aibă aceeaşi gardă la sol în condiţiile unei maşini grele, iar levierul cutiei de viteze era unul de cutie manuală, chiar dacă această Volga era una cu transmisie automată.
Acum ştim cu siguranţă despre existenţa acestei maşini, deci e o legendă, dar una confirmată. Mai mult ca atât, adevărul e că Volga GAZ-24 nici măcar n-a fost prima Volga cu motor V8, asemenea versiuni au existat până şi în timpurile lui GAZ-21! Iar sub capotă era în ambele cazuri acelaşi motor de Chaika GAZ-13, perfecţionat să încapă sub capota suplă a lui GAZ-24. Acel motor avea 5,5 litri, şi pe GAZ-24 dezvolta 195 CP.
Maşina nu era foarte iute după parametrii zilelor de azi, însă pe atunci tot era mult mai dinamică decât o Volga obişnuită cu motor de 4 cilindri. Până la urmă, propulsorul V8 scotea putere dublă!
Foto: Levierul mascat al lui Volga V8

Fireşte, unele maşini erau de culoare neagră, însă adeseori erau revopsite sau reînmatriculate, pentru a nu fi memorate în misiunile secrete Iar modificările inginereşti era mai multe decât doar un motor mai mare şi mai greu, ţinând şi de suspensie, şi de multe mici alte adaptări.
Aşa cum spuneam, în zilele noastre s-au păstrat foarte puţine exemplare originale de Volga GAZ-24 V8. Cifrele confirmate de GAZ cândva, spuneau că doar 245 de asemenea maşini au fost fabricate. Alte informaţii menţionează că ar fi până spre 1.000, dar probabil cifra mai mare ia în considerare şi versiunile V8 ale lui GAZ-21. Oricum, majoritatea maşinilor care au mai supravieţuit arată cam ca maşina despre care scriam în toamna anului trecut, având nevoie de restaurare. În video-ul de mai jos, însă, e o asemenea Volga autentică, în condiţie foarte bună, ceea ce permite descoperirea ei în detaliu, în zilele noastre. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
0
2,370
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!