(VIDEO) Cum arată şi cum sună o Dacia Duster V8, pregătită pentru o participare românească la Dakar

2 Iulie 2022, 16:42
Redacţia PiataAuto.md
România a avut în ultimii ani câteva participări curajoase la Dakar, inclusiv la categoria Dakar Classic, dar niciodată cu o Dacia care ar fi concurat în categoria principală de autoturisme. O echipă de ingineri pricepuţi în ale motorsportului, cu sediul în Braşov, e pe cale să scrie istorie şi au pregătit prima Dacia Duster potrivită pentru cele mai dificile curse de raliu ale planetei. Şi e un Duster cu motor V8 sub capotă!
De fapt, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor bolizilor de raliu, la bază e un şasiu tubular special proiectat pentru asemenea curse, care nu are nimic în comun cu platforma Daciei Duster civile. L-a produs o companie din Africa de Sud, care livrează asemenea şasiuri echipelor de motorsport din toată lumea. Acest şasiu a avut deja participări la Dakar, reuşind să le termine cu bine, prin urmare e o reţetă deja verificată la fiabilitate, anduranţă şi performanţă.
De la Dusterul de serie au rămas farurile, stopurile, grila radiatorului şi uşile faţă, singurele care au rămas de tablă, restul caroseriei fiind realizată din fibră de sticlă.
Motorul e unul V8, de 5,0 litri, venind de la Nissan şi fiind derivat dintr-un motor instalat pe modele Infiniti cândva. Motorul dezvoltă 360-380 CP, favorizând mai degrabă cuplul, care e în jur de 580 Nm. E unul aspirat natural, pregătit pentru anduranţă maximă, şi sună superb, după cum se poate auzi în video-ul de mai jos.
Cutia e una secvenţială în 6 trepte, cu acţionare manuală din maşină. Dusterul e echipat cu cutie de transfer şi diferenţiale faţă şi spate, la care se mai adaugă şi planetare ranforsate. Câteva braţe sunt construite chiar de către echipa din Braşov, pentru a-i putea asigura maşinii o mentenanţă mai uşoară.
La interior există un display mare, pe care sunt afişate o mulţime de date despre starea maşinii şi tot soiul de parametri ce contează în curse.
Iar pentru situaţi dificile de genul celor de la Dakar, maşina are până şi cricuri hidraulice automatizate. Maşina va fi condusă de echipajul format din Horia Platona şi Emil Nistor, iar în video-ul de mai jos Dacia e prezentată în detaliu chiar de către unul din ei, Horia.
Din planurile comunicate acum, această Dacia va avea câteva ieşiri de test la unele competiţii mai puţin solicitante, după care se va aventura în lumea mare în competiţiile cu adevărat dure, printre ele numărându-se şi ediţiile viitoare ale legendarului, celui mai dificil raliu din lume, Dakar!
0
8,165
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!