(VIDEO) Cum se conduce Lightyear 0, maşina cu panouri solare şi baterii, pe care poţi să n-o încarci cu lunile

1 Iulie 2022, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
Lightyear 0 e maşina care bulversează acum lumea auto, şi o face pe bună dreptate, printr-o inginerie care reaminteşte tuturor că în goana după autonomie, producătorii auto s-au concentrat pe baterii mai mari şi mai grele şi au uitat de eficienţă în consum şi de gândirea mai vastă. Maşina asta, despre care am scris în detaliu acum câteva săptămâni, are o baterie mult mai mică la bord, iar pe lângă asta are 5 metri pătraţi de panouri solare, care îi pot asigura periodic încărcarea bateriilor, astfel încât, dacă o exploatezi într-un regim moderat într-un oraş, nu vei avea nevoie să mergi la o priză electrică decât o dată la câteva luni! Da, luni! Pentru că în mare parte, bateria va fi încărcată datorită panourilor solare, asigurându-ţi până la 70 km „solari” pe zi.
Ei bine, acum această maşină e gata de producţia de serie, iar primele exemplare ajung la primele teste, unde sunt conduse pe viu. Un asemenea prim test a avut loc de curând în Spania, o ţară cu mult soare, în care maşina a putut fi condusă pe viu. Şi acest prim contact al oamenilor din afara companiei cu acest automobil electric în mare măsură revoluţionar, a scos la iveală câteva aspecte interesante.
În primul rând, consumul eficient al maşinii, de 10,5 kWh/100 km, e atins şi datorită aerodinamicii record, de 0,19, şi greutăţii mai mici a bateriei de doar 60 kWh, dar şi roţilor mult mai înguste decât cele cu care suntem obişnuiţi în zilele noastre. Da, cu toţii am uitat, cumva, că, de fapt, lăţimea de contact a anvelopelor cu drumul nu are doar avantaje în a asigura ţinută de drum mai sportivă maşinii, ci şi dezavantaje, în creşterea consumului.
Mai mult ca atât, anvelopele mici şi electromotoarele integrale în roţi, fără axe şi diferenţiale dau şi consum mic, şi rezistenţă redusă la rulare, cu o inerţie uriaşă, hipereficientă. Iar dacă la toate mai putem în ecuaţie greutatea totală de 1.575 kg, adică vreo 800 kg mai puţin decât un Porsche Taycan, ingineria acestei maşini e de-a dreptul fenomenală.
Foto: Aşa arată electromotoarele integrate în roţi de pe Lightyear 0

Totuşi, maşina s-a dovedit a fi mult mai scumpă decât se estima iniţial. În etapa de dezvoltare, se estima că o asemenea maşină va costa circa 120 mii euro. Acum, cei de la Lightyear spun că o maşină echipată cu de toate va costa cam 250 mii dolari. E o diferenţă uriaşă, deci. Dar creatorii săi spun că profitul de pe Lightyear 0 va finanţa dezvoltarea unui viitor model mai mic, care va fi mult mai accesibil.
Dar, dincolo de preţ, faptul că această nouă companie în lumea auto e fondată de foşti colegi de universitate la inginerie, care au fost întotdeauna adepţii energiei solare, faptul că maşina asta aduce o abordare atât de diferită în lumea maşinilor electrice moderne, e cea mai admirabilă parte a ei şi are toate şansele să determine o reacţie în lanţ şi în rândul altor producători.
Privind filosofia acestei maşini, în eficienţă şi panouri solare, ne putem aştepta ca la un moment dat şi Tesla să lanseze o tehnologie măcar parţial similară, sau Porsche, sau VW sau mulţi alţii. Pentru că Lightyear 0 este în primul rând o schimbare de mentalitate, atât de simplă şi genială în esenţă, încât ar trebui să facă celelalte maşini electrice cu baterii de o tonă şi mai mult pur şi simplu să roşească.
Vezi mai jos un video foarte elocvent despre tot ce înseamnă Lightyear 0 şi cum se simte el în condus.
0
5,573
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!