Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) După Cadillac, şi Porsche anunţă că revine în Le Mans şi dezvăluie noul bolid, cu motor V8, cu care va participa

1 Iulie 2022 - 12:15
Redacţia PiataAuto.md
Înaintea ediţiei din acest an a legendarei curse de 24 de ore de la Le Mans, scriam că aceasta a ajuns în ultimii ani la o stare de plictiseală absolută pentru public, din lipsă de participanţi care să aspire realist la victorie. Iar unde lipseşte spiritul de competiţie, lipseşte şi spectacolul. Le Mans are câţiva zeci de concurenţi pe traseul, dar decalajul mare între categorii dădea şanse reale numai uneia din ele. Mai spuneam atunci, însă, că marile schimbări au fost aprobate deja, şi la anul, în 2023, ar trebui să asistăm la o renaştere frumoasă a cursei de la Le Mans, cu concurenţi noi, inginerie nouă, alte limitări în categorii, mai permisive şi mai accesibile, iar toate astea ar trebui să renască gloria Le Mans 24h. Ei bine, acum câteva săptămâni anunţasem deja că americani de la Cadillac şi-au anunţat participarea la Le Mans 2023, cu un fabulos bolid hibrid cu motor V8, iar mai nou şi Porsche a făcut un anunţ similar, prezentând propriul bolid!
Lipsa celor de la Porsche de la Le Mans a durat puţin, practic după plecarea lor Toyota rămânând singurul pretendent şi învingând într-o competiţie solo în ultimii ani. Însă Porsche e, de fapt, producătorul cu cele mai multe victorii Le Mans la activ, tocmai 19 la număr acumulate în istoria sa! Prin urmare, cei de la Porsche au avut bolizi de tot soiul, din toate perioadele, care au învins la Le Mans, iar noul bolid pare să se inspire câte puţin din toţi predecesorii săi.
Noul bolid poartă numele de Porsche 963 şi va fi atribuit echipei Penske Motorsport, în parteneriat cu Porsche. Acesta nu reanimează pur şi simplu ingineria ultimului bolid Porsche participant la Le Mans, 919 Hybrid, ci vine cu un substrat tehnic absolut nou, în timp ce designul se inspiră de la bolizii 917, 935, 956 şi 962. Şi pentru că regulile în clasa LMP1 s-au schimbat, asta a permis şi o libertate mai mare de design, iar noul bolid arată fabulos, un iz de retro, combinat cu hi-tech.
Surprinzător, dar noul Porsche debutează un motor V8 biturbo, de 4,6 litri. Motorul e derivat din modelul 918 Spyder, şi păstrează o configuraţie hibridă, deci va fi ajutat şi de propulsie electrică. Sistemul de propulsie va genera 680 CP, punând totodată accent pe greutatea redusă. Pentru comparaţie, bolidul celor de la Cadillac va avea un motor V8 de 5,5 litri, parte a unui sistem hibrid, a cărui putere încă nu e anunţată. Prin urmare, Le Mans va reveni în sfârşit la libertatea motoarelor diferite, făcute aşa cum se pricep mai bine inginerii din fiecare echipă, pentru ca acolo, pe teren să existe o competiţie adevărată! Deci, Le Mans 2023 va fi cu siguranţă fascinant, mai ales că lista participărilor intrigante nu se opreşte la Porsche!
Noul bolid va fi admis pe circuitele din acest an pentru a fi testat, iar cariera de motorsport din 2023 şi-o va începe la cursa de 24 de ore din Daytona, SUA, în luna ianuarie 2023. Deci, urmează vremuri interesante în motorsport.
Vezi mai jos un scurt video publicat de Porsche cu noul bolid pentru Le Mans, dar şi un video cu dezvăluirea publică a acestuia la Festivalul de Viteză de la Goodwood şi un prim tur public, în care-i poate fi auzit motorul V8.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter