(VIDEO) Experiment pentru a afla dacă un şofer poate înlocui sistemul ABS la frânare, fiind la fel de eficient

25 Iulie 2022, 13:48
Redacţia PiataAuto.md
Sistemul ABS e una din cele mai preţioase şi importante tehnologii de siguranţă din lumea auto, iar esenţa lui e să se evite blocarea totală a roţilor la frânare intensă, păstrându-se o aderenţă mai consecventă pentru o frânare mai bună şi păstrându-se posibilitatea de a manevra maşina pe direcţia corectă, în locul frânărilor în derapaje, care se produceau înainte de ABS. Dar, şoferii care au apucat să conduce maşini înainte de epoca ABS, ştiu că existau recomandări similare, ce trebuiau a fi făcute de către şofer în timpul frânării de urgenţă.
Practic, şoferii, mai ales cei profesionişti, erau învăţaţi să producă mici sacadări ale forţei de frânare cu piciorul şi pedala de frână, pentru a debloca scurt roţile şi a-i imprima maşinii un control mai bun şi o distanţă de frânare mai scurtă. Problema era că nu toţi şoferii putea acţiona atât de controlat în situaţii limită, şi adeseori condiţiile variabile de carosabil dădeau rezultate diferite, până când au apărut senzorii ABS şi calculatoarele, care analizează mişcările în timp real ale roţilor şi acţionează consecvent, oferind întotdeauna cel mai bun rezultat.
Ei bine, marea întrebare a experimentului, realizat de un canal de YouTube, este dacă un şofer poate înlocui sistemul ABS la frânare, fiind totodată la fel de eficient în distanţa de frânare. Pentru experiment s-a folosit o Mazda MX-5, care a frânat şi cu ABS-ul activ, şi cu el deconectat, fiind condusă de mai mulţi şoferi. Iar verdictul a fost că, totuşi, ABS-ul n-a fost inventat în zadar şi prezenţa lui pe o maşină înseamnă un salt imens în siguranţă şi predictibilitate.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,046
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!