(VIDEO) Hyundai a dezvăluit ingineria modelului electric Ioniq 6, cu baterii mai mici şi autonomie mare, dar şi ambianţă de birou mobil

14 Iulie 2022, 12:18
Ilie Toma
Acum câteva săptămâni, eram cu toţii fascinaţi de formele lui Hyundai Ioniq 6, un model cu un design aerodinamic şi extraordinar de deosebit în marea de vehicule electrice de azi. Spuneam atunci că maşina pare să marcheze o nouă epocă printre producători, când, după o avalanşă de SUV-uri mari şi grele, maşinile electrice încep să revină la siluete mai suple şi mai uşoare, obţinând autonomie mai mare cu baterii mai mici, datorită greutăţii, la rândul ei, mai mici. Ei bine, atunci Hyundai promitea să dezvăluie detaliile tehnice în luna iulie, iar acum şi-a îndeplinit promisiunea.
În primul rând, bateriile lui Hyundai Ioniq sunt impresionant de mici, în contextul actual. Vor exista două versiuni de baterii — una va avea 53 kWh, iar alta 77,4 kWh. În comparaţie cu bateriile de 85-110 kWh ale maşinilor moderne care se laudă cu autonomii de 400-500 km, bateriile lui Hyundai sunt incredibile de mici, deci, iar asta economiseşte sute de kilograme în greutatea totală, ducând modelul într-o spirală pozitivă, or, sute de kilograme mai puţin înseamnă consum mai mic.
Tocmai datorită unui consum eficient, noul Hyundai Ioniq 6 va putea asigura o autonomie de 610 km în ciclu WLTP cu bateria de 77,4 kWh. Autonomia uriaşă e valabilă pentru versiunea cu un singur electromotor, o singură punte motrice şi baterie mare. Cât se poate de impresionant, deci.
Va exista şi o versiune cu două motoare şi tracţiune integrală, acestea livrând în sumă 325 CP şi 605 Nm. Din nou, e simţitor mai puţin decât o Tesla Model S Plaid sau un Porche Taycan Turbo, dar realist vorbind, 325 CP sunt mai mult decât suficienţi pentru o maşină plăcută, luând în considerare beneficiile câştigate în schimb. Şi apoi, un asemenea Hyundai Ioniq 6 va prinde prima sută în numai 5,1 secunde.
Noul model electric măsoară 4.855 mm lungime, ceea ce-l clasează la nivelul unui E-Class în materie de dimensiuni. Sau al unui CLS, dacă tot are o siluetă atât de aerodinamică. Cert e că maşina e una generoasă în dimensiuni, dar promite în acelaşi timp un consum de nivelul lui Renault ZOE. Şi întrucât cei de la Hyundai au deja modele electrice fascinante în gamă, precum Ioniq 5, dar şi pentru că au investit enorm în tehnologii directe şi aferente propulsiei electrice, aceste pretenţii anunţate acum sunt mult mai credibile decât în cazul altor producători.
Interiorul maşinii, apropo, păstrează aceeaşi stilistică superbă ca şi exteriorul. Cumva, cei de la Hyundai au reuşit să creeze un design lipsit de orice kitsch, care e în acelaşi timp practic, consistent, deloc ieftin, tehnologizat şi chiar un pic premium prin tehnologie şi moderaţie, nu prin opulenţă. Cineva acolo, în taberele concurente, ar trebui să ia notiţe detailate, cu siguranţă!
Maşina asta a făcut un salt atât de mare în direcţia corectă, încât vine cu lucruri superbe pentru epoca digitală în care trăim. Cei de la Hyundai au creat o ambianţă de lucru în interior, pentru munca la laptop, cotiera fiind perfectă pentru asta, având două margini de susţinere şi spaţiu pentru aerisire eficientă a unui eventual laptop, maşina mai oferind şi surse de încărcare necesare, eventual şi un hotspot.
Iar dacă eşti unul din IT-iştii care vrea să schimbe periodic locul de muncă, poţi merge şi în zone mai izolate, să-ţi pui o masă alături şi să foloseşti maşina pe post de sursă de energie, întrucât bateria ei poate livra energia şi înapoi spre o altă sursă. Nu e prima idee de a folosi maşina electrică drept sursă, dar e prima din ele care pune accent pe o asemenea utilitate curioasă.
Practic, în prezentarea sa digitală pentru acest model, Hyundai a dezvăluit nu doar o maşină, ci un întreg nou concept al unui birou mobil, tot mai relevant în zilele noastre. Şi vom fi surprinşi să aflăm cât de mulţi oameni se vor recunoaşte în rolul celor care şi-ar dori să aibă o maşină cu o ambianţă atât de plăcută, încât să poată munci mobil de oriunde, cu o ambianţă modernă în jur, cu tehnologie, cu un sistem audio Bose, cu scaune confortabile şi o masă de lucru, cu sursă de energie şi cu climatizare. Sincer, cu un asemenea concept, pentru mulţi IT-işi va fi mult mai logic să plătească rata lunară la o maşină în loc să închirieze un birou undeva. Bine am ajuns cu toţii, într-o nouă epocă! Şi Hyundai merită toată admiraţia pentru a fi primul dintre cei ce luminează calea spre această nouă epocă.
Vezi mai jos şi acest concept de prezentare despre care vorbeam, într-un video publicat de Hyundai.
2
2,438
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!