(VIDEO) Ingineria curioasă a maşinii electrice concepute în Estonia, cu 3 roţi şi puţine kilograme

7 Iulie 2022, 11:26
Ilie Toma
Estonia nu e cunoscută ca o ţară producătoare de automobile, însă are un renume de ţară extraordinar de tehnologizată şi digitalizată. Iar într-o lume în care propulsia electrică a maşinilor are toate şansele să schimbe substanţial ierarhia jucătorilor, noile companii au şanse istorice de a-şi afirma un loc important. Nobe e o asemenea companie fondată în Estonia, iar Nobe 100 GT e primul lor model pregătit pentru o apropiată producţie de serie. Şi e un model electric foarte diferit în însăşi esenţa sa faţă de multe alte maşini electrice moderne.
În primul rând, Nobe 100 GT e o maşină compactă în dimensiuni, creatorii săi fiind convinşi că în ultima vreme am neglijat cu toţii eficienţa pe care o poate asigura o maşină doar prin dimensiunea sa corectă, fără excese. În al doilea rând, Nobe 100 GT e o maşină cu 3 roţi, nu cu 4, deci are două roţi pe puntea faţă şi o singură roată pe puntea spate, într-o formulă care aminteşte de clasicul Morgan 3 Wheeler din Marea Britanie.
Asta o face diferită în condus, necesitând mai multă implicare din partea celui de la volan. Cum spune fondatorul Nobe, Roman Muljar. Acesta spune că şi în senzaţiile de condus, şi în design, maşina se adresează celor ce pun preţ pe emoţia în condus.
Designul maşinii e retro de la primul până la ultimul detaliu. Partea frontală pare să amintească uşor de triunghiul modelelor Alfa Romeo de cândva, dar e prezent într-o formă inversată. Interiorul abundă, de asemenea, în elemente retro, de la volan până la planşa de bord. Apropo, din punct de vedere legal, Nobe 100 GT se încadrează în clasa motocicletelor, deci are mai puţine restricţii în materie de siguranţă de respectat.
Şi asta pentru că greutatea totală a acestei maşinuţe o califică astfel. Având panourile caroseriei realizate din fibră de carbon, greutatea totală e de circa 750 kg pentru versiunea GT şi aproape 850 kg pentru versiunea GTS, mai puternică. Iar dacă ajunge să contrapunem puterea cu greutatea, ajungem la un raport extraordinar. Roman Muljar spune că modelul GT va avea un motor electric de 80 kW, adică 109 CP, iar versiunea GTS — de 140 kW, adică 190 CP! Nu e de mirare, deci, că la perfecţionarea maşinuţei au fost implicate şi 4 companii producătoare de maşini sport din Marea Britanie, cum spune fondatorul Nobe.
Maşinuţa va avea o viteză maximă de circa 160-190 km/h la început, iar versiunile mai puternice de circa 225 km/h. În acelaşi timp, estonienii promit o autonomie de circa 250-320 km! Şi paradoxul e că autonomia ar urma să fie atinse cu baterii cu o capacitate cuprinsă între 25 şi 30 kWh, deci maşinuţa va avea un consum real de sub 10 kWh la sută.
Nobe 100 GT e o maşină cu tracţiune faţă, pe cele două roţi, dar fondatorul companiei spune că va urma şi un supercar cu 3 roţi şi tracţiune integrală 3x3, bazat pe Nobe GTS! Acea maşină va avea 1.200 Nm cuplu maxim total! Pe lângă asta, estonienii vor să producă şi alte tipuri de vehicule, inclusiv un soi de pick-up inspirat din designul modelelor clasice americane.
Ideea lui Nobe a venit în 2017, când fondatorul şi echipa sa şi-au dorit să creeze o maşină electrică ce ar putea deveni la fel de populară precum a fost Beetle cândva. Acum compania are o prezenţă în SUA şi în Marea Britanie, în ambele ţări planificând să dezvolte producţia de serie a maşinilor, în timp ce sediul central şi centrul R&D va rămâne în Estonia.
Un Nobe GT va porni de la un preţ de aproximativ 37-39 mii euro, deci nu va fi o maşină foarte accesibilă. În schimb, cei de la Nobe spun că au proiectat maşina să reziste 30-40 de ani, iar aici nu se specifică dacă şi bateriile sunt prevăzute pentru o asemenea durată de viaţă. Cert e că maşinuţa a trecut deja prin teste intense, inclusiv teste în condiţii de iarnă în ţinuturile arctice scandinave.
Vezi mai jos un video în care chiar fondatorul Nobe vorbeşte despre creaţia companiei din Estonia.
0
1,889
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!