(VIDEO) Ingineria fascinantă a unui Packard-Bentley cu motor de 42,0 litri, mai puternic decât un Bugatti Veyron

2 Iulie 2022, 20:28
Redacţia PiataAuto.md
Da, cifra de 42,0 litri de mai sus nu e consumul şi nici virgula nu e pusă greşit. Maşina asta chiar are un motor de 42,0 litri cilindree şi ar merita recordul de maşină cu cel mai mare volum cilindri construită vreodată, devansând Fiat-ul cu motor de 28 de litri, despre care vorbeam acum câteva luni. Doar că acest Packard-Bentley n-a fost construit de fabrică, ci de un pasionat pe nume Chris Williams, din Marea Britanie. Iar maşina rezultată, deşi foloseşte un motor din al doilea război mondial, are o putere mai mare decât Bugatti Veyron, egală cu cea a lui Bugatti Chiron din zilele noastre!
La baza maşinii e un şasiu de Bentley 8-Litre din 1930, care a fost puternic modificat şi ranforsat pentru a rezista puterii şi greutăţii sporite. Şasiul, însă, era unul preferat la vremea sa pentru participările în curse.
Proprietarul ei e un fan al maşinilor istorice cu motoare mari, de avioane sau bărci, aşa că a vrut să creeze chiar el o maşină fabuloasă, care să rămână în istorie şi despre care să se vorbească la fel cum se vorbeşte despre Napier-Railton, de exemplu, care avea un motor W12 folosit la bărci şi avioane. Prin urmare, Chris Williams a căutat cel mai senzaţional motor pe care l-a putut găsi.
Varianta aleasă a fost un propulsor Packard 4M-2500 V12, proiectat de Packard în 1924, fiind un motor care a fost pus pe avioane şi nave mari mai ales în timpul celui de-al doilea război mondial. Versiunea incipientă avea 800 CP încă în 1924, apoi motorul a apărut în mai multe versiuni şi aplicaţii, cea cu indicele 4M-2400 V12 fiind destinată navelor şi având iniţial 1.200 CP, apoi fiind actualizată la 1.500 CP. Anume un asemenea motor, de V12 de 1.500 CP şi 2.700 Nm, echipează acest automobil despre care vorbim azi!
Motorul avea încă pe atunci 4 valve per cilindru, iar atunci când a construit maşina, proprietarul şi-a dorit să accentueze asta şi a creat câte o ţeavă de eşapament individuală pentru fiecare valvă de evacuare. Astfel, 12 cilindri, câte două valve de evacuare, rezultă în 24 de ţevi, câte 12 pe fiecare parte!
Apropo, un singur cilindrul are 3,5 litri volum, aşa că întregul motor e de-a dreptul uriaş. Asta a dictat necesitatea montării volanului într-o poziţie uşor întoarsă, pentru ca tija coloanei de direcţie să poată ocoli blocul motor imens.
Pentru că foloseşte un şasiu Bentley şi un motor Packard, maşina a fost numită Packard-Bentley. A fost definitivată în 2010, şi a apărut de puţine ori în public de atunci, în special la evenimente dedicate pasiuni auto. Din 2019 încoace, maşina a fost plasată spre admiraţia publicului în muzeul de tehnică Speyer din Germania, însă aparţine în continuare aceluiaşi om care a avut iniţiativa de a o crea.
Vezi mai jos şi un video cu pornirea motorului de 42,0 litri la una din puţinele apariţii publice din ultimul deceniu, dar şi un scurt test britanic în mişcare cu ea.
0
12,701
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!