(VIDEO) Noua Acura Integra A-Spec a venit cu inginerie de şcoală veche într-un lume nouă şi e învinsă de concurenţi, ba chiar şi de Ford Bronco

29 Iulie 2022, 13:36
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi tânjim după maşinile simple, dar bine construite, din anii 80 sau 90, sau începutul anilor 2000. Iar când un producător precum Honda decide să lanseze un nou model, care să readucă esenţa ingineriei de altă dată, de şcoală veche, îi admirăm cu toată pasiunea acel nou model. Este şi cazul lui Honda Civic Si, model despre care şi noi am scris acum ceva timp cu la fel de mult entuziasm. În SUA, modelul se vinde ca Acura Integra, iar versiunea Si corespunde cu versiunea A-Specs, având acelaşi motor turboaspirat de 1,5 litri şi 200 CP sub capotă. Cutia poate fi şi una automată CVT, dar cea manuală cu 6 trepte e una mult mai savuroasă.
Ei bine, maşina e fără îndoială una admirabilă, iar suspensia multilink spate şi greutatea relativ redusă şi centrul de greutate coborât — toate o fac superbă în spiritul de condus. Dar, totuşi, există o problemă. Lumea s-a schimbat prea mult între timp, în ultimii 20 de ani. Într-atât de mult, încât toate maşinile, din toate segmentele, au devenit mult mai rapide.
Iar asta o pune pe noua Honda Civic Si, tot ea Acura Integra A-Spec, într-o lumină de outsider. În 2001, spre exemplu, Acura avea Integra Type-R în SUA, care livra 195 CP dintr-un motor de 1,8 litri. Iar comparată într-un duel direct cu acel Type-R de acum 21 de ani, noua Integra A-Spec e mai rapidă. Distanţa de 402 metri o face în 15,0 secunde, faţă de 15,2 secunde, cât făcea maşina de acum două decenii. Inginerie de şcoală veche în cel mai direct sens, deci.
Dar, în SUA mai există alte două sedanuri turbo, cu tracţiune faţă şi cutie manuală. VW Jetta GLI are 228 CP, scoşi dintr-un motor de 2,0 litri. Iar Hyundai Elantra N scoate 276 CP dintr-un alt motor de 2,0 litri. Deci, o diferenţă uriaşă de putere. Iar Acura Integra A-Spec e învinsă detaşat de cele două modele concurente. De fapt, când Hyundai ajunge la final, Acura e încă la aproape 50 metri în spatele liniei de finiş! Într-atât de mult s-a schimbat lumea.
Iar paradoxul final e că până şi un Ford Bronco Raptor, care un offroader cu tentă sportivă, e mai rapid nu doar pe asfalt, ci şi dacă merge pe alături, pe macadam!
Deci, trăim într-o lume foarte diferită, iar Acura se simte un outsider în această lume. Asta i-ar putea îndepărta pe unii de la ideea de a o cumpăra, cu siguranţă. Dar, în acelaşi timp, parcă oricum rămâne ceva special în acea inginerie japoneză pusă în Integra, aşa simplă şi clasică, cu tot cu sportivitatea ei mai puţin năucitoare. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,641
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!