(VIDEO) Să mergem la muncă nu cu maşina, ci cu drona, e viziunea unei echipe de ingineri din Suedia

11 Iulie 2022, 19:47
Redacţia PiataAuto.md
Dronele sunt deja parte inalienabilă din filmări cinematice, dar şi din modul în care se desfăşoară războaiele în timpurile noastre. Despre drone se vorbeşte adeseori şi în materie de taxiuri ale viitorului, prezumând că acestea vor fi conduse de un profesionist sau se vor conduce autonom. Dar o echipă de ingineri din Suedia, pe nume Jetson, e convinsă că dronele vor fi un mijloc de transport individual, la fel cum e maşina, motocicleta sau scooter-ul în zilele noastre.
Echipa de ingineri suedezi e dirijată de inventatorul Tomasz Patan, care e şi fondatorul start-up-ului Jetson. Viziunea acestuia e ca dronele să fie folosită pentru deplasările zilnice, spre exemplu până la muncă, fapt care ne-ar permite mai multora dintre noi să nu locuim în aglomerări urbane, ci mai departe în sânul naturii. Mai mult ca atât, având câte o dronă, nici n-am avea nevoie de drumuri asfaltate spre casă, pentru că deplasarea s-ar face prin aer. Iar o deplasare spre muncă şi înapoi ne-ar permite tuturor să economisim până la 88% timpul de călătorie, în comparaţie cu o deplasare cu maşina, spun suedezii.
Drona individuală a suedezilor e prevăzută cu un scaun de tip scoică, asemeni maşinilor de curse, înconjurat de o cuşcă de protecţie, care e totodată şi scheletul structural al dronei. Drona cântăreşte 86 kg şi poate transporta un pilot de maxim 95 kg. Drona are 2,48 metri lungime, 1,50 metri lăţime şi 1,03 metri înălţime.
Viteza maximă e limitată electronic la 102 km/h, iar altitudinea e limitată la 500 metri deasupra pământului. Propulsia e electrică, bineînţeles, iar alimentarea se face dintr-o baterie litiu-ion cu capacitate de flux energetic sporit. Bateria poate fi încărcată în numai 1 oră la o priză de 220V. Totuşi, bateria asigură doar 20 minute de zbor, aşa că deplasarea aia rapidă spre muncă tot înseamnă că biroul ar trebui să nu fie mai departe decât vreo 20-30 km de casă în linie dreaptă, luând în calcul viteza maximă şi timpul necesar decolării şi aterizării.
Pentru a demonstra cât de plăcut ar fi să călătoreşti de acasă la muncă pilotând propria dronă, inginerul şef al echipei suedeze, Tomasz Patan, a efectuat un zbor demonstrativ de la casa sa la muncă şi şi-a filmat experienţa. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,743
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!