(VIDEO) Satelitul TumNanoSat al Universităţii Tehnice din Moldova a fost lansat în spaţiu de o rachetă SpaceX

16 Iulie 2022, 09:37
Redacţia PiataAuto.md
Sună aproape incredibil, dar e adevărat. Ieri noapte, la ora 03:44, primul satelit al Republicii Moldova a fost lansat în spaţiu, iar lansarea s-a produs cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a celor de la SpaceX, în cadrul unui program NASA. Este prima experienţă de lansare spaţială a unui satelit din istoria Republicii Moldova, satelitul fiind construit de cei de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM).
Proiectul a fost unul de pionerat pentru UTM, construcţia satelitului având loc în incinta Centrului Naţional de Tehnologii Spaţiale al UTM. În 2019, Universitatea din Moldova a câştigat un concurs finanţat de agenţia spaţială japoneză, iar astfel cu finanţarea japonezilor, acest proiect inedit în Moldova a devenit posibil. La etapele de elaborare, inginerii din Moldova au primit şi suportul colegilor lor din România. Ultimele etape de testare înainte de definitivare au fost făcute de asemenea în România, la Institutul de Ştiinţe Spaţiale.
În proiect au fost implicaţi atât ingineri cu experienţă de la universitate, cât şi ingineri tineri, inclusiv masteranzi. Satelitul are o dimensiune standard, în formă de cub cu latura de 10 cm şi o greutate de până la 2 kg. Satelitul moldovenesc conţine şi nano senzori spaţiali, care vor fi testaţi în cadrul misiunii. Satelitul a fost definitivat în luna februarie a acestui an, după care a fost expediat agenţiei spaţiale japoneze pentru a fi inclus în containerul lor, pentru lansarea în spaţiu care a avut loc ieri noapte, spre Staţia Spaţială Internaţională.
Racheta Falcon 9 a celor de la Space X a decolat de pe complexul de lansare 39 a centrului spaţial Kennedy din Florida. Nava a transportat un container cargo de aprovizionare pentru Staţia Spaţială Internaţională, iar în subcontainerul agenţiei spaţiale japoneze se conţine şi satelitul moldovenesc. Containerul urmează a fi plasat în modulul japonez al staţiei, Kibo. De acolo, în prima jumătate a lunii august, satelitul va fi lansat în spaţiu şi va începe ulterior transmiterea de date către cei de la Universitatea de Stat din Moldova.
Foto: Rectorul UTM, alături de inginerii universităţii, implicaţi în proiect
0
2,870
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!